Do Nebřezin na severním Plzeňsku by se mohl vrátit hlas zvonu

11. únor 2019 09:35

Kaplička z poloviny 19. století v Nebřezinech na severním Plzeňsku dostane nový zvon. Ten současný je prasklý. Na nový teď místní shánějí peníze.

„Nebřezinská kaplička už byla dvakrát zrekonstruovaná v nové době. Je to takový hezký obrázek o tom, že se tu o to staráme. Hned vedle kapličky stojí krásný barokní sloup. Nahoře má svatou panenku Marii s korunkou z ryzího zlata. I ta je nově zrekonstruovaná. Je tu takové hezké zákoutí,“ řekl předseda Nebřezinského občanského sdružení František Zídek.

Nahoře na kapličce je zvonička se zvonem. Ten je ale potřeba vyměnit. „Původní barokní zvon je podle našich podkladů z roku 1723. Je krásný, ale má jednu vadu, je prasklý. Jeho oprava by byla finančně mnohem nákladnější, než pořízení nového zvonu. Alespoň podle dobrozdání zvonařských firem, které máme dvě. První nám dal pan Votruba z vesničky Malenovice u Českých Budějovic a druhé pan Manoušek ze Zvonařství Manoušek. Z toho jsme si vybrali nějaké možnosti, co s tím dělat. Pravda je, že oprava toho nakřápnutého zvonku by byla nejdražší,“ uvedl František Zídek.

Zvonění je po staletí součástí života na vsi

Spolek se tedy rozhodl, že nejlepší variantou bude nechat udělat úplně nový zvon. Nejdůležitější je, aby zvonění ze vsi nevymizelo. „Účelem je, aby se hlas zvonu znovu objevil v životě obce. To je důležitá identifikace s prostředím. Vzhledem k počtu obyvatel není ani tak častá příležitost zvonění při svatbách a pohřbech, ale důležité je především denní zvonění. Aby zvon oznámil, že je poledne Anděl Páně nebo v 18 hodin že je klekání. To si myslím, že na té vsi konktrétně chybí,“ popsal František Zídek.

Někde mají kostelníka a zvoníka. V Nebřezinech bude zvonit automat. „To se samozřejmě také promítne do ceny. Jednak se sem kvůli tomu musí přivést elektrika. Vedení vyjde zhruba na 12 až 15 tisíc korun. Samotný automat by měl stát v řádu desetitisíců. Celkové náklady na zprovoznění nového zvonu se budou pohybovat okolo 100 tisíc korun,“ dodal František Zídek.

Zatím se Nebřezinskému občanskému sdružení podařilo na zvon vybrat zhruba 27 tisíc korun. Spolek doufá, že se nový zvon rozezní obcí ještě letos.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio