Do muzeí a galerií, které spravuje Karlovarský kraj, se v letošní sezoně lidé podívají zdarma

27. květen 2020 10:30

Muzeum Cheb dnes otevírá své výstavní prostory po téměř roční rekonstrukci. Patří mezi kulturní instituce, které spravuje Karlovarský kraj. Ten se rozhodl, že všechny muzea a galerie v jeho správě budou mít vstupné na tuto sezonu zdarma.

Krajská rada rozhodla o zrušení vstupného pro všechny své kulturní příspěvkové organizace, ať už se jedná o muzea v Karlových Varech nebo ve zmiňovaném Chebu, tak i galerie jako například Becherova vila nebo chebská Galerie G4.

Důvodem je podle hejtmana Petra Kubise z hnutí ANO přilákat do regionu co nejvíc návštěvníků: „To si myslím, že je takový ten první krok, kdy bychom mohli oživit cestovní ruch v našem kraji. Lidé teď dlouho byli doma, a já si myslím, že se tím může navýšit návštěvnost našeho kraje.“

Karlovarský kraj spravuje celkem 13 kulturních institucí, kromě muzeí a galerií sem spadají například i Štola v Jáchymově nebo Důl Jeroným na Sokolovsku. Vstupné zdarma platí od tohoto týdne do konce října, tedy víc než pět měsíců. Zrušení vstupného se týká pouze expozic ve zmiňovaných institucích, netýká se ale například workshopů nebo výtvarných dílen.

Podle plánovaných rozpočtů příspěvkových organizací je odhadovaná hodnota vstupného za tu dobu necelé dva miliony korun. Kraj je ale zatím institucím vyplácet nebude, protože mají vícezdrojové příjmy a o náhradách s nimi bude v průběhu sezony dál jednat.

Někteří opoziční politici rozhodnutí kritizují

Někteří krajští zastupitelé se domnívají, že o takovém rozhodnutí, které by v důsledku mohlo stát Karlovarský kraj další dva miliony korun, neměla rozhodovat jen rada. Podle opozičního zastupitele Jana Horníka z hnutí Starostové a nezávislí může navíc zpřístupnění muzeí a galerií jejich uměleckou hodnotu snížit: „Zřejmě by bylo dobré, kdyby to nebylo odpuštění celých sta procent, protože v ten okamžik ty sbírky a vše na co se lidé budou moct podívat, nějakým způsobem devalvujeme.“

Podle Horníka navíc kraj tímto krokem znevýhodňuje ostatní soukromé subjekty v regionu, pro které bude pravděpodobně složitější konkurovat sbírkám přístupným zdarma.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související