Do letošního ročníku soutěže Stavby Karlovarského kraje se přihlásilo 23 staveb

18. květen 2023 11:15

23 staveb, 14 projektů a šest zachráněných památek usiluje od 17. května o hlasy veřejnosti v soutěži Stavby Karlovarského kraje. Organizuje ji Regionální stavební sdružení Karlovy Vary.

I letos se do soutěže přihlásily jak stavby měst a obcí, tak i soukromých investorů. Také škála staveb je široká, od bytových domů přes průmyslové objekty až po dopravní stavby. Hlasování veřejnosti skončí 22. června, kdy budou také vyhlášeni vítězové odborných ocenění.

Zatímco do soutěže realizovaných staveb a připravených projektů se hlásí sami autoři, zhotovitelé nebo vlastníci staveb, do soutěže o zachráněnou památku roku vybírají vhodné objekty pořadatelé soutěže. Cílem je nejen upozornit veřejnost na mnohdy méně známé památky, ale i ocenit majitele, kteří se rozhodli je zachránit a vrátit jim funkci.

Přihlášená je oprava Vřídelní kolonády, dostavba chebské nemocnice i modernizace křižovatky v Sokolově

Město Karlovy Vary letos do soutěže poslalo například opravu Vřídelní kolonády nebo expozici Velkých lázeňských měst Evropy na Zámecké kolonádě. Karlovarský kraj se chlubí dokončením dostavby chebské nemocnice a krajští silničáři modernizací křižovatky u čerpací stanice ONO v Sokolově. Mezi stavbami jsou ale například i rekonstrukce vodojemu, přestavba továrny nebo systém tůní a zeleně v Josefově.

V projektech lze najít drobnější přestavby, jako například projekt rekonstrukce výměníku, ale i bytové domy nebo rozsáhlou transformaci okolí jezera Medard. Mezi zachráněné památky odborníci vybrali letos tři kostely, středověký důl Jeroným, obnovu vysoké pece v Šindelové nebo obnovu statku v Pomezné.

Na hlasování dohlíží umělá inteligence

Podle člena Regionálního stavebního sdružení a ředitele společnosti Lias Vintířov Rudolfa Borýska se musí stavebnictví potýkat s dopady zejména energetické krize. V poslední době se omezily hlavně soukromé investice, nejvíce to je vidět na bytové výstavbě. „Stát by se měl do této situace vložit a pomoci s bytovou výstavbou, podobně jako například okolní země, ať už formou zvýhodněných hypoték nebo jinak,“ míní Borýsek.

Stěžejní, hlavně do budoucna, je ale podle něj vytvořit stabilní energetickou politiku, která by zajistila konkurenceschopnost českých firem vůči zahraničí. Po letech praxe mají už pořadatelé vyzkoušený model kontroly hlasování tak, aby každý hlasující mohl hlasovat jen pro jednu položku z každé kategorie. Letos při kontrole pomáhá i umělá inteligence. Od příštího roku by už měla nahradit dohled počítačového technika.

Hlasující můžou vyhrát vyhlídkový let nebo zážitkovou večeři. Podrobnosti ke všem nominovaným stavbám i k hlasování najdou zájemci na webových stránkách Stavby Karlovarského kraje

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio