Do kostela svatého Václava v Lokti na Sokolovsku se letos vrátí první zvon

16. únor 2022 12:35

První ze tří zvonů se letos vrátí do kostela svatého Václava v Lokti, ponese jméno Svaté Anežky České. Původní zvony byly zrekvírované během druhé světové války.

V kostele svatého Václava v Lokti chybí tři zvony, které Němci během druhé světové války zrekvírovali. Od roku 2018 se na jejich obnovu snaží získat finanční prostředky spolek Loketské zvony. Letos má dostatek peněz na první zvon.

„Rozhodli jsme se začít tím prostředním, bude vážit 320 kilogramů a jeho průměr bude přibližně 80 centimetrů. Další dva plánované zvony budou mít 500 a 220 kilogramů,“ uvedl historik Miloš Bělohlávek.

Zvon ponese jméno Svaté Anežky České, která v Lokti pobývala. „Máme dokonce zprávy o tom, že na loketském hradě zabránila popravě. Její otec Přemysl Otakar I. chtěl v afektu nechat popravit jednoho ze svých protivníků, Anežka otce přesvědčila, aby odsouzence nechal nejprve se vyzpovídat a pomodlit v hradní kapli, mezi tím ho zlost přešla a dal mu milost,“ řekl historik.

Na památku nejen této události je v loketské hradní rotundě vystavený obraz svaté Anežky. Po ní pojmenovaný zvon by se měl veřejnosti představit na Velikonoce. „Poprvé zvon lidé uslyší až za pár let. Nejprve chceme odlít všechny tři zvony a teprve společně je zavěsíme do kostelní věže,“ dodal Bělohlávek.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio