Do koruny dvě stě let starého dubu zve plzeňská zoo na novou expozici

24. duben 2019 13:00

Kolem letitého rozložitého dubu v prudkém svahu nechala plzeňská zoo vyrobit z akátového dřeva ve výšce 6,5 metru stromový dům. Ukazuje rostlinná a zvířecí společenstva, kterým může jeden jediný dub poskytnout útočiště.

Expozice v dosud nevyužité části areálu zoo mezi pavilonem Amazonie a skleníkem Mediterraneum pod DinoParkem je pojatá jako naučná stezka do koruny stromu a je součástí dlouhodobějšího projektu zahrady nazvaného Po stopách člověka.

„Jeden jediný strom, v našem případě starý mohutný košatý dub, je pro mnoho jiných rostlin a živočichů, včetně člověka, světem ve světě. Uvnitř každého společenstva funguje velké množství vzájemných vztahů mezi organismy," řekl mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Mnoho informací v koruně jediného stromu

Z informačních cedulí se návštěvníci dozvědí, o různých druzích dubů, které rostou v Česku, o tom, že pro mnoho kultur představovaly posvátné stromy, i o využití dubového dřeva. Například že slouží k výrobě sudů a jeho kůra má léčivé účinky.

„Děti se mohou ve vitríně detailně podívat na jednotlivé druhy hub, které jsou tu popsány. Například sírovec žlutooranžový, choroš, hřib dubový atd. Ukázaný je tu i průřez půdou pod stromem, kde jsou vidět třeba kořeny rostlin, hlemýžď zahradní, žížaly nebo krtek. V koruně stromu jsou i věrné kopie běžných druhů ptáků. Ty živé mohou návštěvníci objevit na území zoologické zahrady, když se budou dobře dívat,“ uvedl vedoucí botanické zahrady v Plzni Tomáš Peš.

Ve stromovém domku mohou návštěvníci poznávat také hlasy deseti druhů ptáků nebo se podél svahu projít po provazové vysuté lávce. Stavbu domu v koruně dubu dokončila zoo loni koncem roku. Expozici budou využívat k výuce i školy.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio