Do Karlových Varů dorazí historická lokomotiva „Šlechtična“

6. září 2019 13:00

Jízda historickým vlakem, prohlídka parní lokomotivy nebo promítání pohádek – to vše je připraveno pro návštěvníky Dne železnice. Koná se v sobotu 7. září v Karlových Varech na Horním i Dolním nádraží.

Akce připomene výročí, kdy vyjel první veřejný vlak tažený lokomotivou. Stalo se tak v Anglii roku 1825. Do Karlových Varů i Chebu přijel první vlak o desítky let později: „V regionu měl první napojení na železnici Cheb roku 1865, kdy byl napojen na německá města. Do Karlových Varů první vlak přijel právě z Chebu až v září 1870, když se budovala trať z Prahy přes Chomutov do Chebu,“ přiblížil historii železnic v Karlovarském kraji ředitel regionální pobočky Českých drah Vladimír Omelka.

Největším lákadlem budou jízdy historických vlaků včele s parní lokomotivou

„Letos vypravíme celkem tři páry vlaků. První odjede z Horního nádraží v 9.45, pojede do Sokolova a zpět. Druhý se ve 12.40 vydá na cestu do Ostrova a zpět. Poslední pojede ve 13.50 opět do Sokolova. Kromě toho vypravíme historický motorový vlak s motorovými vozy M240 a M262, který se vydá do Lokte v 9.20 a zpět na Dolní nádraží. Poté budou následovat další tři jeho jízdy,“ nastínil program Omelka.

Návštěvníci budou mít příležitost prohlédnout si parní lokomotivu z roku 1948 přezdívanou „Šlechtična. Připravené budou také komentované prohlídky, výstavy i promítání pohádek pro nejmenší.

Mezi oběma nádražími bude možné se svézt historickými vlaky i autobusem, který bude navíc zajíždět do světa záchranářů za KV Arenou.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio