Do Karlovarského kraje se sjedou záchranáři z celé republiky. Čeká je hromadné cvičení

1. červen 2023

Metodické cvičení všech zdravotnických záchranných služeb z celé republiky se uskuteční ve dnech 2. až 4. června 2023 v Karlovarském kraji. Akce nazvaná Karlovarská P155 přivítá 14 výjezdových skupin záchranářů a prověří jejich znalosti a dovednosti v různých disciplínách.

Atraktivní lokality na Karlovarsku a Sokolovsku přivítají o prvním červnovém víkendu celkem 14 tříčlenných skupin záchranářů ze všech krajů. Ti se sjedou, aby společně cvičili situaci spojenou s hromadným postižením osob a sedm dalších dílčích úkolů, které prověří jejich schopnosti.

Organizace osmého ročníku tohoto celorepublikového putovního cvičení se v letošním roce ujala Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje. Akce proběhne pod záštitou hejtmana Karlovarského kraje, města Karlovy Vary a Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky.

Bohatý program

Páteční program zahájí mimořádná událost, při níž dojde k různě závažným zraněním několika desítek osob. Do tohoto cvičení budou kromě záchranářů a operátorek zdravotnického operačního střediska zapojeny také všechny ostatní složky IZS, včetně Městské policie Karlovy Vary. Spolupracovat bude nejen Letecká záchranná služba Plzeň, ale také zdravotnická zařízení v kraji spolu s Fakultní nemocnicí Plzeň. Pro všechny z nich půjde především o nácvik komunikace a týmové spolupráce.

V sobotu si týmy vyzkouší nejrůznější modelové situace. Při nasimulovaných situacích budou podle předem připravených scénářů autenticitu dokreslovat namaskovaní figuranti. Mělo by jít o případy nestandardní nebo méně časté.

Některá stanoviště se záchranářskými úkoly budou veřejnosti přístupná. Půjde například o Mlýnskou kolonádu, obchodní centrum Varyáda nebo Svatošské skály. Zbylé úlohy se odehrají v uzavřených prostorách či lokalitách s omezeným přístupem, v tomto případě jde o vývojové centrum BMW nedaleko Vřesové na Sokolovsku, které zůstane veřejnosti zcela nepřístupné.

Akce s sebou nese i omezení pro veřejnost, zakončí ji spanilá jízda

V okolí jednotlivých lokalit bude především v sobotu zvýšený počet projíždějících sanitek se zapnutým světelným i zvukovým znamením, na vytipovaných místech proto budou dobrovolníci k zajištění bezproblémového průjezdu. Totéž platí pro páteční večer, kdy cvičení mimořádné události s hromadným postižením osob zcela uzavře pro veřejnost karlovarské Divadelní náměstí včetně omezení linek autobusů MHD.

Dopravní podnik Karlovy Vary informoval, že dne 2 .6. dojde k dopravnímu omezení MHD v souvislosti s cvičením složek IZS na Divadelním náměstí v Karlových Varech:

  • Linka č. 2 – poslední spoj z Divadelního náměstí bude v 17:05 hod.
  • Linka č. 52 – bez omezení (první spoj přijede k Divadlu ve 23:12 hod.)
  • Autovláček – provoz bude ukončen v 16:50 hod. u Hlavní pošty

V neděli po poledni bude akce zakončena slavnostní spanilou jízdou všech 14 vozidel rychlé zdravotnické pomoci za doprovodu PČR z Březové u Karlových Varů, centrem města Karlovy Vary, ulicí Plzeňská, Západní, Bezručova až na silnici R6 ve směru na Prahu.

Spustit audio