Do Karlovarského kraje přivezou skauti Betlémské světlo

20. prosinec 2019 08:30

Přesně před třiceti lety se do České republiky dostalo vůbec poprvé takzvané Betlémské světlo. Díky němu si můžou lidé domů donést plamínek z jeskyně, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Po celé republice ho zítra 21. prosince budou, tak jako každý rok, rozvážet skauti.

Oficiálně si skauti Betlémské světlo převzali minulou sobotu ve Vídni, kde se konala každoroční slavnostní bohoslužba a odkud putoval vzácný plamínek do jednotlivých evropských zemí. Čeští skauti k rozvozu využívají vlakovou dopravu a lidé si tak můžou přijít pro světlo přímo na nástupiště v konkrétních městech.

Do Karlovarského kraje přivezou Betlémské světlo zítra, a to například rychlíkem Krušnohor, který přijede do Ostrova na Karlovarsku přibližně v půl třetí odpoledne a pokračuje dál do Karlových Varů, Sokolova a Chebu.

Betlémské světlo můžou lidé získat i v menších městech. Vlakový spoj není jediným, který poveze vzácné světlo. Například do Mariánských Lázní ho přivezou skauti z Plzně krátce po 15. hodině. Na druhé straně regionu, od Lubence přes Žlutice až do Bečova nad Teplou, přivezou Betlémské světlo pravidelným spojem z Rakovníka. Do tradice se můžou zapojit i lidé na Chebsku, například ve Skalné nebo v Lubech, kam světlo přivezou skauti vlakem po 16. hodině.

Některá města také přenesou světlo do svých kostelů nebo kaplí a odtamtud si můžou lidé přenést Betlémské světlo domů. Například v Kynšperku ho budou skauti rozdávat v kostele Nanebevzetí Panny Marie v pondělí 23. prosince a v Jáchymově ho budou dokonce roznášet i na Štědrý den dopoledne. Tuto neděli si můžou lidé své svíčky zapálit Betlémským světlem i v Ostrově, kde bude mít tamní římskokatolická farnost speciální stánek na akci Staroměstský advent.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio