Do Karlovarského kraje přijelo vloni více cizinců i českých hostů

Karlovarský kraj už podruhé překonal milionovou hranici počtu návštěvníků. Přibylo zejména českých návštěvníků, ale i hostů ze zahraničí. 

Počtem návštěvníků je Karlovarský kraj šestým nejnavštěvovanějším krajem v České republice s podílem 5,3 procenta na celostátním úhrnu. Cizinců přibylo loni o 4,5 procenta, domácích návštěvníků o 13,7 procenta.

Počtem přenocování je Karlovarský kraj, hlavně díky lázeňství, na druhém místě po Praze. Počet přenocování vloni dosáhnul 5,23 milionu, což bylo o 1,4 procenta více než předešlý rok. Mírně, o 2,7 procenta, se snížil počet přenocování u cizinců, naopak u českých návštěvníků kraje počet přenocování stoupnul o 10,1 procenta.

Délkou pobytu ale Karlovarský kraj kraluje mezi všemi kraji. Vloni byla průměrná doba pobytu 4,7 dne, zatímco celostátní průměr byl 2,6 dne. Déle v kraji pobývají cizinci (pět dní), čeští hosté zde tráví průměrně 4,2 dne.

Nejvíce návštěvníků je ze sousedního Německa

Podle údajů Českého statistického úřadu do Karlovarského kraje míří zejména návštěvníci ze sousedního Německa, kterých bylo loni téměř 352 tisích. Na druhém místě pak do kraje jezdí nejvíce hosté z Ruska, kterých přijelo přes 83 tisíc. Narůstá také počet návštěvníků z Číny, kterých loni přijelo už více než 39 tisíc Meziročně šlo o nárůst o 12,5 procenta.

Celkově se v hromadných ubytovacích zařízeních v České republice ubytovalo 21,27 milionu hostů, což bylo o 6,4 procenta více než v roce 2017. Nárůst zaznamenaly všechny kraje kromě Pardubického.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio