Do karlovarské nemocnice se v budoucnu přesune onkologie. Kraj připravuje řadu změn

12. srpen 2019 13:55

Karlovarský kraj připravuje dokument o dalším rozvoji nemocnice v Karlových Varech. V takzvaném generelu je plánovaná například výstavba dalšího pavilonu nebo přesunutí onkologie z Chebu.

Hejtmanství Karlovarského kraje plánuje další rozvoj nemocnice v Karlových Varech. Počítá například s tím, že v areálu nemocnice bude střední zdravotnická škola. Plánovaná je výstavba dalšího pavilonu a jak potvrdil krajský radní Jan Bureš, v budoucnu by tady měla být také onkologie: „Přestěhovala by se sem z chebské nemocnice. Pořídil by se nový lineární urychlovač a pro něj pochopitelně i bunkr. Věc jsme projednávali s šéfem onkologie ve fakultní nemocnici v Plzni, který je pro umístění tohoto oddělení do Karlových Varů.“

Čtěte také

Mimo jiné plánuje kraj v nemocnici vybudovat také traumacentrum. I to je součástí takzvaného generelu — dokumentu, který se zabývá rozvojem celého areálu nemocnice. Podmínkou pro vznik traumacentra jsou dvě přistávací plochy pro vrtulník.

Druhý heliport sice v současné době vzniká na místě po bývalé patologii, jedná se ale o dočasnou záležitost. „V generelu se počítá s tím, že druhý heliport bude na budově G. Prakticky by tedy byly dva vedle sebe, ale do té doby, než se to podaří zrealizovat, by měl fungovat ten záložní. Heliport na místě bývalé patologie souvisí také s tím, že vrtulníky nesmějí na nemocnici přistávat v noci,“ vysvětlil Bureš.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio