Do hospody i za sportem jen s očkováním, nebo průkazem o prodělání nemoci. Česko zpřísnilo opatření

22. listopad 2021 08:35

Při návštěvě restaurací, sportovišť a dalších služeb se od pondělí 22. listopadu lidé musí prokázat dokladem o úplném očkování, nebo prodělání covidového onemocnění v posledních šesti měsících. Testy až na výjimky stačit nebudou.

Až na výjimky se bez očkování nebo průkazu o prodělání nemoci od pondělí lidé nepodívají do restaurací, hotelů, do služeb, jako jsou kadeřnictví, a na hromadné akce. Testování se ale přesto mnoho neočkovaným nevyhne. Vláda totiž nařídila i jejich povinné testování ve firmách a plošné testování ve školách. Neočkovaným se tak od pondělí výrazně zkomplikuje život.

Opatření neplatí pro děti do 12 let. Výjimka platí jen pro mladé od 12 do 18 let, pro lidi s kontraindikací nebo pro ty, kteří zatím mají aplikovanou jenom první dávku dvoudávkové vakcíny. Ti se mohou prokázat PCR testem.

Zdravotní pojištění jim bude hradit pět PCR testů měsíčně. Pro očkované budou dál platit dva PCR testy v měsíci zdarma.

Provozovatelé služeb očekávají další pokles návštěvnosti

Na opatření se připravují i v karlovarském bazénovém centru. „Pro nás to znamená snížení příjmů asi o 40 procent. Už takhle jsme byli v poklesu o 20 procent, protože lidé odmítali antigenní testy, se kterými by dorazili k nám do bazénu. Byli jsme na 80 procentech průměrné návštěvy,“ uvedl ředitel Roman Rokůsek.

Obavy mají i provozovatelé fitness center a restaurací. „Rozhodně ten propad je v celkové míře kolem 20 procent oproti předchozím dobám. Očekáváme další propad, jinak to nepůjde,“ řekl Robert Lukáš, šéf posilovny Luky v karlovarské části Tuhnice.

Lucie Jejkalová vlastní restauraci v Chodově na Sokolovsku a jak říká, kvůli opatřením bude možná muset podnikání ukončit: „Dneska jsme už v situaci, kdy přemýšlím, jestli by nebylo lepší podnik prodat. Bojím se toho, že jestli se to brzo nezklidní, budu muset vyhlásit bankrot a propustit zaměstnance, úplně zrušit to, co jsem nějakou dobu budovala. Taková je dnes realita.“

V Česku je momentálně plně očkováno proti koronaviru přes 58 procent lidí starších 12let.

autoři: Andrea Strohmaierová , Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio