Do Chodova se po 74 letech vrátil obraz prvního starosty Karla Fenkla

4. prosinec 2019 15:00

Přes 70 let ležel obraz prvního chodovského starosty Karla Fenkla na půdě srolovaný ve speciální schránce. Jeho rodina ho z města odvezla při odsunu v roce 1945. Teď se malba vrátila zpátky. Pozůstalí ho totiž městu darovali. 

Malba byla srolovaná. Rodina starosty ji měla na půdě schovanou ve speciální schránce. Vzala si ho sebou do Německa při odsunu v roce 1945. „Pátrání po rodině Fenklů bylo nesmírně náročné. Trvalo posledních pět let a teprve letos se nám podařilo potomky starosty Fenkla objevit. Obraz visel v jejich rodinné vile v Chodově. Když museli po roce 1945 odejít do Německa, obraz vyřízli a vzali si ho s sebou,“ řekl historik Miloš Bělohlávek.

Podle Bělohlávka je nalezení obrazu zlomovým okamžikem. Do teď měli historici města Chodov k dispozici pouze jednu nekvalitní fotografii z 90. let 19. století. Obraz byl namalován v roce 1902, i přes jeho stáří je ale ve velmi zachovalém stavu. Zobrazen je na něm zmiňovaný bývalý starosta v černém saku a bílé košili s motýlkem.

Na hrudi má namalované dva iniciály „F. J.“ jejich význam vysvětlil historik Miloš Bělohlávek: „Je to důvod, proč obraz nechal na malovat. V roce 1901 odešel z úřadu z pozice starosty města a obdržel od císaře Františka Josefa I. rytířský řád Franze Josefa za zásluhy o monarchii. To co má na prsou je právě rytířská hodnost toho řádu.“

Místy je obraz popraskaný, podstoupí pro to restauraci. Během příštího roku by pak měl být umístěn v kanceláři starosty města.

Jaký Karel Fenkl byl? Poslechněte si v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio