Do Chebu míří v závěru divadelní sezony Obchodník s deštěm

3. červen 2022 10:35

Jednu z nejlepších amerických divadelních her, kterou je Obchodník s deštěm Richarda N. Nashe, nabídne v sobotu v posední premiéře Západočeské divadlo v Chebu. Známý romantický western se tam vrací po 49 letech. 

„Ať konečně zaprší!“ uslyší diváci ve hře o probouzejícím se ženství, sebevědomí, o střetech mezi sny a realitou. „Ti úplně nejstarší pamětníci by si původní hru pamatovat mohli, uváděli ji tu poprvé v roce 1973,“ poznamenala dramaturgyně Martina Pokorná. Na aktuálním uvedení se podílí spolu s týmem okolo režiséra a uměleckého šéfa divadla Zdeňka Bartoše.

Jak vidí režisér humor autora hry? „Nash se pohybuje na poli komedie. Nikoliv frašky vyvolávající výbuchy smíchu, spíše komedie v shakespearovském duchu – i tady jde o život a je tu plno vážných a bolestných situací, ale vyznění je pozitivní, je v něm jiskra naděje. A happyend,“ dodal režisér.

Obchodník s deštěm, Petr Urban jako Bill Starman a Markéta Hniličková v roli Betty Curryové

Dobovou atmosféru amerického Středozápadu padesátých let minulého století přibližuje scéna a kostýmy Michaely Semotánové i hudba Jiřího Švece, z rádia na jevišti zní dobová hudba.

„V jediné ženské roli Betty Curryové se představí Magdaléna Hniličková, jako její bratři pak Petr Németh a Daniel Mišák, hlavou celé farmářské rodiny bude Jindřich Skopec. Titulní role Billa Starmana je obsazena dvěma herci, v alternacích se střídají Petr Urban a Vuk Čelebić. Samotářského šerifova zástupce Fila hraje Pavel Richta a jako samotný šerif se blýskne David Beneš,“ uvedla Martina Pokorná.

Jak upřesnila, veřejná generálka se bude konat v pátek 3. června od 10 hodin, premiéra je na programu v sobotu 4. června od 19 hodin. Další uvedení následují v úterý 7. června od 17 hodin a ve středu 8. června od 19. „Vždy půl hodiny před zahájením odpoledních i večerních představení je pro zájemce připraven dramaturgický úvod v kavárně Thálie,“ uzavřela Pokorná.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio