Do Českého národního registru dárců dřeně přibyli dobrovolníci z řad policie

19. květen 2009
Tento pořad

Dalších dvacet šest dobrovolných dárců kostní dřeně pro lidi nemocné poruchami krvetvorby z řad policie získal Český národní registr dárců dřeně v Plzni. Začala tam totiž náborová kampaň nových dobrovolníků především mezi policisty a strážníky. Nejvhodnějším dárcem kostní dřeně je totiž zdravý, statný muž ve věku do 35 let. A jak vypadá první krok nového dobrovolníka v registru? Slovo má Monika Zettlová.

Český národní registr dárců dřeně, který vznikl při hematologicko-onkologickém oddělení plzeňské fakultní nemocnice před bezmála 20 lety, včera zahájil velkou náborovou kampaň na získání "ideálních" dobrovolných dárců právě mezi policisty. Jak konstatoval primář oddělení a zakladatel registru Vladimír Koza, každý dárce je vhodný dárce, ale někteří jsou, jako všechno na světě, lepší. Ideální dárce je muž - mladý, zdravý, ve věku do 35 let. Ty lze nejsnáze najít mezi policisty, strážníky, hasiči, záchranáři a sportovci. Náborová akce začala v západních Čechách, rozšíří se po celé republice.

Podle náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby tak policisté plní jedno ze svých poslání - pomáhat a chránit. V Plzeňském a Karlovarském kraji je na 4000 policistů, několik stovek už dobrovolně dává krev.

Logo

Národní registr vznikl v Plzni v roce 1992 a nyní eviduje bezmála 34.000 dobrovolných dárců. Když vznikal, bylo na světě 12 registrů a v nich 600.000 dárců, nyní existuje 60 registrů s 13 miliony dobrovolných dárců. Díky registru se uskutečnilo přes 615 transplantací, z toho 499 v ČR. Kromě policie registr spolupracuje také s například s romskou či arabskou menšinou a získává její dárce.

autor: čer
Spustit audio