Do časů věhlasného herce Jindřicha Mošny vás přenese pamětní síň v Dobřívě

24. červen 2022

Jindřich Mošna se narodil roku 1837 v Praze a zemřel roku 1911 tamtéž. Jakou spojitost má tento významný a uznávaný herec s malou obcí Dobřív na Rokycansku? To se dozvíte v tamní pamětní síni, která se jeho osobě věnuje.

Figurína zaujme příchozí na první pohled

„Jindřich Mošna se v Praze narodil a žil tam celý život. S Dobřívem měl ale úzké vazby, on se sem totiž přiženil. Vzal si za manželku krásnou slečnu Josefínu z rodu Jedličků. Její tatínek František Jedlička tady měl hospodu, řeznictví a polnosti, a ona zde žila do doby, než se provdala. S Jindřichem Mošnou se seznámila v Praze. Zajiskřilo to mezi nimi a on se o ní začal ucházet. Vše dopadlo dobře a v listopadu 1869 si řekli své ano v mirošovském kostele,“ osvětlila spojitost herce s Dobřívem průvodkyně v Pamětní síni Jindřicha Mošny Olga Vazačová.

Pamětní síň je umístěna v roubence z roku 1731, kam Mošnovi po svatbě jezdili za rodinou Josefíny. Jedná se o hospodu, kterou tento rod vlastnil už v této době.

Hned při vstupu do pamětní síně si každý návštěvník jistě všimne figuríny herce v životní velikosti. „On byl velmi malý, měl asi 155 cm. Tady je třeba na obrázku, jak sedí za starou hospodou s místními domorodci. Rád si s nimi vypil pivo a popovídal si s nimi. Hráli třeba takovou hru, že někoho napodobil, a ostatní hádali, o koho jde. Čili tady sbíral i inspiraci a jezdil sem s rodinou za odpočinkem,“ uvedla průvodkyně.

V pamětní síni jsou k vidění zejména různé dokumenty, dopisy a fotografie. Zajímavý je například výčet cen vstupenek z počátků Národního divadla: „Třeba lože v přízemí v prvním pořadí bylo za 8 zlatek, večerní představení stálo 10 zlatek, a tak podobně. Zlatka tehdy byla hodně peněz. Jinak ve foyeru Národního divadla, kde jsou busty všech významných osobností, které k tomuto divadlu měly nějaký vztah, najdete bustu právě i Jindřicha Mošny,“ řekla Olga Vazačová.

To, s čím dalším můžete návštěvu Pamětní síně Jindřicha Mošny, která spadá pod Západočeské muzeum v Plzni, spojit, se dozvíte v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio