Dny Šumavského trojhradí se zaměří na středověkou módu

24. září 2021 19:16, aktualizováno

Speciální prohlídky, výstavu, šerm, hudbu a zábavný dobový program pro malé i velké nabídnou od soboty 25. září do úterý 28. září Dny Šumavského trojhradí na hradě Kašperk. Tématem tradiční akce, do které se zapojují také Rabí a Velhartice, bude tentokrát středověká móda.

„Na Kašperku budeme během sobotního dopoledne zahajovat na nádvoří venkovní výstavu, která představí celou řadu tehdejších trendů, oděvních prvků a nejrůznějších zajímavostí. Sami bychom se podivili, kolik věcí přetrvalo od středověku do dnes a jak málo se člověk za tu dobu změnil. V neděli nás čekají speciální prohlídky oživeným hradem, kterými nás provede skupina pana Buška ze Žampachu a se zaměřením především na dvorskou a šlechtickou módu, odívání 14. a 15. století. Takže jádro hradu ožije a myslím si, že je na co se těšit,“ řekl kastelán hradu Kašperk Václav Kůs s tím, že na prohlídku je potřeba se předem rezervovat.

Dny Šumavského trojhradí budou na Kašperku pokračovat i v pondělí a potom na státní svátek v úterý 28. září. „V pondělí se zaměříme na odívání vojenské. Jeho způsoby a praktické využití nám představí skupina historického a scénického šermu Rytíři ze Žichovic. Do toho bude během dne hrát hudební skupina Benedictus. Tato skupina vystoupí také v úterý, tedy v den svatého Václava, kdy na nádvoří uvítáme i skupinu Gabreta. Tehdy bude možné si vyzkoušet celou řadu historických aktivit, jako například střelbu z luku a kuše, ražbu mincí, tvorbu listin ve scriptoriu, hod podkovou nebo souboj typu tjost a podobně,“ doplnil Václav Kůs.

Své dveře otevřou i kostel a hřbitovní kaple

V těchto dnech bude přístupný také kostel svatého Mikuláše a sousední hřbitovní kaple svaté Anny v Kašperských Horách, což je nejstarší poutní místo na Šumavě. „Kostel i hřbitovní kaple budou po všechny čtyři dny přístupné s naším zkušeným hradním průvodcem. První prohlídka začíná každý den v 10 hodin, a je na padesát minut. Pak se pokračuje v každou celou. Poslední prohlídka vychází v 16 hodin. Je opravdu na co se těšit, protože kostel svatého Mikuláše je skutečně gotický skvost se zachovanými původními freskami ze 14. století a po dlouhé době je takto zpřístupněn,“ dodal Václav Kůs.

Kromě Dnů Šumavského trojhradí se na Kašperku během následujících měsíců plánují i další akce. „Chystáme oblíbené samostatné prohlídky bez průvodce, kdy pro návštěvníky vyhradíme určitou část trasy hradu a také překvapení, protože říjen, je díky svému inverznímu počasí tady na Šumavě slunečný a přívětivý. Doufáme, že to tak bude i letos. Chystáme i zimní prohlídky představující podivuhodné šumavské zvyky, zejména vánoční. Prohlídky máme připravené už z minulého roku a doufáme, že nám letos situace dovolí, abychom je konečně mohli představit našim milým návštěvníkům,“ uzavřel kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio