Dnes se obnoví průjezd Stodem na jižním Plzeňsku po silnici I/26

26. listopad 2018 09:01

Řidičům směřujícím po hlavním tahu z Německa přes Domažlice na Plzeň se v pondělí dopoledne otevře průtah Stodu na jižním Plzeňsku. Výrazně se jim zkrátí doba jízdy, protože už nebudou muset po objížďce na Chotěšov.

Na hlavním tahu I/26, který vede z Plzně do Domažlic, vznikla nová okružní křižovatka a další vylepšení. Podle šéfa krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Zdeňka Kuťáka provoz ve Stodu by teď měl být plynulejší a bezpečnější: „Máme zřízeny tři nové přechody pro chodce, jsou nové chodníky, obrubníky, veřejné osvětlení a je vybudováno nové odvodnění. Samotné dopravně inženýrské řešení formou kruhové křižovatky jednoznačně přispěje k plynulosti provozu přímo v centru Stoda.“

Dnes po páté hodině ráno začali pracovníci zhotovitelské firmy demontovat provizorní značení. Potom se otočí a vypnou semafory a na novou silnici se dopoledne pustí provoz.

Následující dny se bude likvidovat provizorní značení na objízdné trase přes Mantov a Chotěšov. Řidiči tam musí až do středy počítat s omezením dopravy. 

Účelně a ještě s předstihem

ŘSD začalo letos v květnu opravovat ve Stodě 330 metrů mezinárodní silnice I/26 od mostu přes Radbuzu po nebezpečnou křižovatku na Stříbro, kterou přestavělo na kruhový objezd. Stavba za 35 milionů korun trvala podle Zdeňka Kuťáka rekordně krátkou dobu.

Minulý týden proběhla kontrolní pochůzka pro povolení předčasného užívání stavby. Nenašly se žádné překážky bránící povolení předčasného užívání stavby. „Zhotoviteli se podařilo o pět dní zkrátit už tak velmi napjatou lhůtu pro zprovoznění silnice," řekl Kuťák. Objízdnou trasu opraví ŘSD na jaře 2019, termín má do 31. července.

Po silnici I/26 jezdí v průměru za 24 hodin 12.000 vozidel, z toho 2500 nákladních. Je to třetí nejfrekventovanější hlavní tah z Plzně, po silnici I/27 na Klatovy a I/20 na Nepomuk.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio