Dlužníci - třeste se !

14. srpen 2001

Vztahy dlužníků a věřitelů mohou mít různou podobu, ale takřka nikdy nejde o žádnou idylku. A to přestože se v naší zemi staly v minulém desetiletí dluhy kavalírským deliktem, nad kterým leckdo přihmouří obě oči. Na to, jak pomalu začíná soumrak dlužníků v Čechách, se v dnešních Sondách zaměřili. Dana Jelínková a Martin Sobotka.

V posledních měsících přitvrdili zákonodárci, a tak nás čeká například registr zástav, soukromí exekutoři, zdravotní pojišťovny budou zveřejňovat jména dlužníků, banky a pojišťovny se budou před neplatiči navzájem varovat. Někteří věřitelé však čekat nemíní. Proto se v Plzni nedávno objevily drsné plakáty se strohou výzvou k poskytnutí informací o pobytu několika osob. Kromě jejich jména adresy a tvrzení, že dluží peníze, už byl nikým nepodepsaný text doplněn jen číslem mobilního telefonu. K plakátům se neznal nikdo, kdo by měl oprávnění zveřejnit něčí plné jméno a adresu. Za všechny vyjádření předsedy Krajského soudu v Plzni Zdeňka Jaroše.

"Zřejmě je to nezákonná činnost někoho, kdo chce vydělat ... "

Někdo si zřejmě popletl Plzeň s westernovým městečkem. Kdo, to se nejlépe dozvíme z telefonního čísla uveřejněného na plakátu. Hra na fiktivního udavače může začít.

"Jistotu, že nejsme mafie mít nemůžete a odměna za udání není ... "

Předseda KS Zdeněk Jaroš by se rozmyslel raz dva:

"V žádném případě bych na to nereagoval ... "

Zaplést se s někým, kdo se sám stydí na plakát podepsat je riskantní. Řada lidí se do opravdu vážných potíží dostala až poté, co si proti dlužníkům najali vymahače. Na druhou stranu, proč by měli mít dlužníci snadný život? Vždyť jejich jednání často hraničí s podvodem. Kromě inzerátů podobných zmíněným plakátům, nabízejí vymáhání pohledávek i zavedené soukromé bezpečnostní firmy. Ředitel jedné z nich Vladimír Babnič je i předsedou krajské asociace těchto firem. Sám pohledávky nevymáhá, ale zná i spolehlivé firmy.

"Jsou služby, které umí vymáhat v souladu se zákony... "

Sám by také na žádné pokoutní inzeráty nereagoval.

"Dal bych přednost transparentní firmě ..."

Podezřelé i solidně vypadající inzeráty lze najít na internetu. I u těch druhých jsou však zpravidla uvedeny jen možnosti pro anonymní kontak - čísla mobilů a email-ové adresy. Znovu tedy telefonujeme.

"Lidi se napálí u firem s ´bejsbolkama´, ale my jsme solidní ... "

Majitel firmy X si nepřál zveřejnit své jméno ani název firmy. Tajnůstkářství je v této branži nutnou součástí image a jak je vidět, klientů má víc než potřebuje. Jeho služby nejsou pro každého. Vyplatí se až při statisícových částkách, práce detektivní služby je totiž velmi drahá a i sebevětší provize z malé částky by nepokryla náklady natož zisk. Podle Vladimíra Babniče se daleko více vyplatí opatrnost, už při sjednávání obchodu.

"Než se s někým dám do obchodování, zjistím si o něm maximum informací ... "

To si uvědomuje stále více lidí a získávání informací o obchodních partnerech dnes živí daleko více detektivů, než vymáhání dlužných částek. Riziko pro zákazníka je mnohem menší, služby jsou navíc mnohem levnější. K soumraku dlužníků v Čechách tak spolu s novinkami, o nichž jsme mluvili na začátku, přeci jenom pomalu, ale jistě dochází. I bez plakátů a ´bejsbolových´ pálek.

autoři: Martin Sobotka , Dana Jelínková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.