Divadlo Alfa v Plzni se v nové hře vrací ke starému dobrému českému Honzovi

Plzeňské Divadlo Alfa dnes odehrálo další premiérovou inscenaci pro děti. Jmenuje se Honza. Honza? Honza! a je složená ze tří klasických pohádek o českém Honzovi.

Autorem i režisérem novinky je herec Petr Borovský, který čerpal ze tří známých pohádek o Honzovi. Jeho pohádkový příběh začíná v obci Janovice, kde sbor dobrovolných hasičů chystá mezinárodní oslavu jmenin. Mají přijet hosté z italského Janova a jihoafrického Johannesburgu. A janovičtí hasiči, rovněž samí Honzové, se chtějí pochlubit příběhem některého ze slavných rodáků.  

Pohádky vybíral Petr Borovský ze stovek příběhů od nejrůznějších autorů a sběratelů a vůbec to nebylo jednoduché. Nakonec zvítězili Honza Silný, Honza Král a Honza Boháč. 

Inscenace Honza. Honza? Honza! v plzeňském Divadle Alfa

„Vlastnosti Honzů jsem vzali, jako že jsou to jejich příjmení. Honza Boháč se tak skutečně jmenuje, a v naší pohádce se stane boháčem, protože v pohádce obvykle Honza dostane nějakou hroudu zlata nebo najde nějaké drahé kameny za to, že někomu někde pomůže. Honza Král se stane králem, protože se to ve většině pohádek stává, a Honza Silný díky své síle taky přijde k bohatství, protože přechytračí sedláka, který jeho sílu využívá ve svůj prospěch,“ vysvětlil Petr Borovský s tím, že Honzu si zvolil proto, že si myslí, že je to postava vcelku opomíjená a také proto, že podle něj je český Honza pojem.

„Český Honza je čestný, silný, je trochu prostoduchý, ale vždy je to dobrák. Myslím, že pro děti je tato postava příjemná a rádi se s ní ztotožní,“ doplnil autor.

Po představení hezky pastelky do ruky

Děti můžou po představení, třeba v rámci výtvarné výchovy, namalovat obrázek k té pohádce, která se jim nejvíc líbila a Divadlo Alfa pak uspořádá výstavu. Hra je velmi pestrá i po výpravné stránce. V každé pohádce hrají jiné loutky.

„V představení se objeví tři základní druhy loutek, což jsou marionety, maňáskové loutky a manekýni. Loutky navrhl Kamil Bělohlávek, který je výtvarníkem a s námi pravidelně spolupracuje. Loutky vyrobili naši řezbáři, kteří jsou v tom naprosto výjimeční,“ řekl ředitel divadla Jakub Hora. 

Inscenace Honza. Honza? Honza! v plzeňském Divadle Alfa

Na letošní sezonu chystá Alfa ještě tři představení. V prosinci to bude inscenace s názvem „Kde domov můj“ na téma češství, národní hrdost i národní komplexy. Po Novém roce hororová pohádka „Koralína“, a čtvrtým představením na závěr sezony bude „Cirkus zlodějů“ na motivy knihy současného britského autora Williama Sutcliffa.

Večerní premiéra nové inscenace „Honza. Honza? Honza!“ se uskuteční v Divadle Alfa v pátek od 18 hodin.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio