Divadelní soubor Divoch ze Stříbra hraje už čtvrt století

30. listopad 2017

Amatérský divadelní soubor ve Stříbře začal hrát divadlo už v roce 1992. Tehdy se nápad zrodil v hlavách důstojníků místní vojenské posádky. Postupně se sbor otevřel i místním občanům, civilistům, což byla po zrušení povinné základní vojenské služby nutnost, aby divadlo ve Stříbře přežilo.

Přežilo a žije dodnes. Za dobu svojí existence sehráli stříbrští ochotníci desítky her a také několik autorských představení. Ansámbl divadla se přitom neustále omlazuje. Jak přiznává vedoucí souboru Hana Chválová, slabší kusy prostě odpadnou.

Není to jen o tom, najít si čas ve svém volnu na termíny představení. Předtím jsou nutné desítky hodin zkoušek, naučit se texty. Všechno ve vlastním volnu. Ochotnické divadlo prostě není pro každého. Ve Stříbře je naštěstí nadšenců dost.

Nováčci podle Chválové projdou všemi potřebnými profesemi, aby nasáli atmosféru divadla i týmového ducha. Od kulisáků po nápovědu. A když mají talent, vypracují se rychle i třeba na hlavní roli.

Divoch pomáhá zdravotně postiženým

Benefiční večer u příležitosti 25. výročí založení souboru, při kterém Divoch sehrál premiéru hry Františka Ringo Čecha Dívčí válka i společné vystoupení s klienty Domova pro osoby se zdravotním postižením v Milířích, byl jen špičkou ledovce prospěšné spolupráce. Výtěžek ze vstupného putoval právě do Milířů.

Z premiéry Dívčí války

Divoch je patronem domova už dva roky. Některým klientům například nedovoluje jejich zdravotní stav návštěvu divadla, a tak stříbrští ochotníci už několikrát sehráli divadlo přímo v Milířích. Divoch myslí i na další. Je patronem Dětské kliniky ve Fakultní nemocnici v Plzni a pomáhá organizovat sbírku pro děti, které se v nemocnici léčí.

Tento soubor se také podílí na kulturním životě ve Stříbře i okolních obcích. Pomáhá se Svatomartinským průvodem, oživeným Betlémem, Mikulášem i Masopustem. Tou nejbližší veřejnou akcí bude tradiční zpívání koled s Českým rozhlasem Plzeň na stříbrském náměstí.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.