Divadelní festival Ašlerky připomene svého zakladatele Karla Ašlera

2. červen 2022 19:15

V Aši dnes začal třídenní divadelní festival Ašlerky, na kterém se představí především tamní studenti. Zahlédnout by tam návštěvníci mohli i legendárního Karla Ašlera. Hlavním dějištěm je kulturní dům LaRitma.

„Je to prý fiktivní postava, ale my ho pořád cítíme. Je to zakladatel divadelního festivalu Ašlerky, který má letos 24. ročník,“ řekla koordinátorka akce Pavla Hošková.

Co letos diváci uvidí? „Budou to dětská a studentská představení, pouliční představení, slam poetry a také nejrůznější kombinovaná kolážovaná vystoupení, z nichž poslední se jmenuje Kombinačky a v něm bude hrát i kapela složená z našich dramaťáků,“ doplnila další koordinátorka festivalu a ředitelka ZUŠ Roberta Schumanna, Anna Pokorná.

Ašlerky vznikly jako festival, který má ukázat lidem z Aše, co všechno místní děti a dospělí dokážou. Je to pro náš festival to nejzásadnější. Máme devět divadelních souborů a ty všechny lidé uvidí a uslyší. Máme tu například soubor Minidramaťáčci, hranický Drum, fúzi Babodrama a Piškvorek, Nakdyby a Jakože, Dramafie, Sick – pack a Rytíře a víly,“ vypočítává Pokorná.

Mezi hosty se objeví například Kejklířské divadlo Vojty Vrtka nebo Jan Dibitanzl. Finále festivalu, jehož program najdete například tady, bude patřit závěrečnému happeningu Karla Ašlera a jeho náměstků. 

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio