Diváci v Chebu uvidí, jak podle Karla Čapka zanikne lidstvo

18. říjen 2019 12:00

Západočeské divadlo v Chebu připravilo v nové sezoně druhou novinku, Čapkovo vědeckofantastické drama R.U.R. V Chebu ho budou uvádět jako komedii o zániku lidstva.

„Komedie o zániku lidstva, to je vlastně paradox a protimluv. Když zanikne lidstvo, asi je to těžko komedie. U R.U.R., ale i u jiných Čapkových her, shledávám mnohem víc hravosti, ironie, potměšilého humoru a krutě ironických situací, než by se na první pohled zdálo,“ poznamenal režisér Zdeněk Bartoš.

Podobu hry Karla Čapka R.U.R. ozvláštnila scénografka Lucia Škandíková. Tato tvůrkyně pracuje také například pro pražské Národní divadlo. Jak bude vypadat její chebská scéna? „Máme dva prostory, oddělené jedním velkým oknem. Trošku si pohráváme s divákem a jeho představivostí, trošku ho mystifikujeme. Jsou tam takové halucinogenní výjevy, protože sám autor si hraje se záměnou člověka a robota,“ popisuje režisér.

V proslulé hře s ředitelem Harry Dominem, robotkou Helenou, robotem Primusem, doktorem Gallem a inženýrem Fabrym uvidí návštěvníci Vuka Čelebiće, Jindřicha Skopce, Radmilu Urbanovou, Pavla Marka, Davida Beneše a Magdalénu Hniličkovou. Představí se také noví členové chebské činohry, Soňa Křepelová jako Helena Gloryová a Daniel Mišák jako Marius Robot a Radius Robot.

Premiéru hry Karla Čapka R.U.R. uvidí diváci v sobotu 19. října od 19 hodin.  

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio