Díru v rozpočtu karlovarského festivalu zalepí po odchodu ČEZu Sokolovská uhelná

10. duben 2018 08:15

Karlovarský filmový festival bude letos nově sponzorovat těžební firma Sokolovská uhelná. Zčásti tak nahradí výpadek peněz od generálního partnera, kterým byl polostátní ČEZ. Na dotaz Českého rozhlasu to potvrdil spolumajitel dolů František Štěpánek.

„Sokolovská bude jedním ze subjektů, který pomůže. My to vysloveně vnímáme jako jednorázovou pomoc v letošním roce vzhledem k tomu, že nemají dost času na to, aby dali dohromady peníze, které vypadly,“ sdělil Štěpánek.  

Prezident festivalu Jiří Bartoška nechtěl dohodu komentovat s tím, že všechny partnery sdělí až na tiskové konferenci v druhé polovině dubna.

Čtěte takéFirma ČEZ ukončila spolupráci s karlovarským filmovým festivalem

ČEZ byl generálním sponzorem karlovarského filmového festivalu šestnáct let. V březnu však náhle oznámil, že musí šetřit. Organizátoři tak čtyři měsíce před začátkem akce přišli téměř o 20 milionů korun, což činí asi pětinu rozpočtu.

Pochybnosti okolo ukončení sponzoringu vyvolalo především jeho načasování. ČEZ s touto informací přišel zhruba týden poté, co při předávání Českých lvů filmaři kritizovali prezidenta Miloše Zemana. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš odmítl celou věc komentovat a pouze dodal, že nevnímá souvislost mezi zastavením finanční podpory festivalu a filmařskou kritikou hlavy státu.   

autor: jkl
Spustit audio

Související