Díky vládní výjimce v opatřeních proti šíření koronaviru otevřely další obchody

19. leden 2021 14:00

Vláda udělila výjimku papírnictvím a obchodům s dětským oblečením a obuví, prodejny s tímto zbožím tak smějí mít ode dneška (19. 1.) otevřeno. I v těchto obchodech platí nadále přísná hygienická pravidla ohledně rozestupů, roušek a omezeného počtu lidí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi mluvil také o otevření obchodů se spodním prádlem, těm ale výjimka nakonec udělena nebyla. Nově se smí prodávat papírenské zboží, takže třeba sešity, pastelky nebo fixy.

Například v papírnictví v Karlových Varech je kromě školních potřeb zájem také o diáře a kalendáře na letošní rok. Většina lidí otevření kamenné prodejny vítá, protože nemusí za potřeby platit mnohdy i několikanásobně vyšší poštovné.

Výjimku udělila vláda také prodeji oblečení a bot pro děti – po tom rodiče podle ministrů hodně volali. Tento sortiment mohou znovu prodávat jak větší, tak menší obchody, které nabízejí třeba jen boty a oblečení pro děti.

„Pokud má někdo prodejnu, kde má třicet procent sortimentu dětské obuvi a bot, může otevřít. Ostatní zboží ale musí zapáskovat a prodávat pouze dětskou obuv,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za hnutí ANO.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio