Díky revitalizaci přírodní rezervace U Sedmi rybníků na Chebsku se do oblasti vrací vzácné druhy živočichů

5. říjen 2020 12:00

Čolek velký, skokan skřehotavý nebo potápník vroubený. To jsou jen některé druhy živočichů, které žijí v přírodní rezervaci U Sedmi rybníků na Chebsku. Právě toto území se v posledních dvou letech podařilo Agentuře ochrany přírody a krajiny revitalizovat.

Přírodní rezervace U Sedmi rybníků nedaleko Vojtanova na Chebsku je unikátním ekologickým biotopem. Vyskytují se tu nejen ohrožené druhy obojživelníků, ale také vodní ptáci nebo korýši. Desítky let byl tento prostor zanedbaný a hráze rybníků poničené. Agentura ochrany přírody a krajiny teď po dvou letech dokončila kompletní obnovu rezervace. Revitalizaci představila při komentované prohlídce.

Obnova hrází a okolí rybníků pomohla právě výskytu vzácných druhů obojživelníků. „Jsou tady skokan zelený, skokan skřehotavý, ropucha obecná, blatnice skvrnitá. Vlajkovým druhem je čolek velký. Pro nás je to ohromně cenný úspěch, kdy jsme po obnovení dvou vodních nádrží zaznamenali čolka téměř po sedmi letech. Takže ta revitalizace měla už jen v tomto směru obrovský úspěch,“ uvedl vedoucí projektu Miloš Holub ze Správy CHKO Slavkovský les.

Podle něj je Chebská pánev obecně velmi bohatá na výskyt obojživelníků: „Je to jednak tou její polohou, její výhřevností a paradoxně i poměrně rozsáhlou důlní činností, kde vzniklo spousta vodních ploch, které nejsou třeba tolik zarybněné. Ti obojživelníci to velice rádi využívají ke svému rozmnožování.“

Revitalizace přírodní rezervace stála zhruba 21 milionů korun. Agentuře se na ni podařilo získat dotace z Evropské unie.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio