Dikdik získal svůj název dle zvuku, který vydává

23. leden 2023
Mezi námi zvířaty

Dikdik Kirkův je drobný kopytník pocházející z východního pobřeží Afriky. Krom roztomilého vzhledu a zajímavého jména se může pyšnit také pozoruhodným chováním.

Dikdik na pohled připomíná malou srnku. „Je to opravdu malinké zvířátko. Jedná se o antilopu, která má v kohoutku okolo 50 cm a dospělý jedinec váží 4-7 kg,“ uvedla pracovnice Zoologické a botanické zahrady města Plzně Kristýna Rothová.

Při úklidu trusu mláděte matka kyblík a lopatku nepoužívá

Ani chování dikdika nezůstane bez povšimnutí: „Když se ve volné přírodě narodí malý dikdik, má poněkud nevšímavé rodiče. Jde totiž o takzvanou odkládací antilopu, což znamená, že samice mládě po narození odloží někam do křoví a chodí ho jen kojit. Po tyto 2-3 týdny, tedy do doby, než je mládě schopné ji následovat, aniž by mu hrozilo větší nebezpečí, po něm matka vše uklízí. Veškerý trus, který mládě vyprodukuje, po něm samice uklidí, aby bylo bezpečně skryto před predátory. Lopatičku a kyblík si k tomu úklidu samozřejmě nepřinese,“ řekla s úsměvem chovatelka.

Antilopa má protáhlý čenich, kterým v savaně větří případné nebezpečí. Samec se na rozdíl od samice vyznačuje růžky. Zvíře je hnědé se světlým břichem, okolím očí a bradou

„Označení dikdik pochází z původního domorodého názvu, kdy si Afričané toto zvíře pojmenovali dle zvuku, který vydává, což by se dalo připodobnit k zigzig. Z toho se to dále modifikovalo do různých řečí a v češtině je to tedy dikdik,“ osvětlila původ názvu živočicha Rothová.

Čím se dikdik Kirkův živí a nechal by se od vás pomazlit? Poslechněte si reportáž!

Spustit audio