Dětský výchovný ústav v Miskovicích

7. červen 2007
Pod kůži

V Miskovicích u Kutné Hory se rozhořel boj o dětský výchovný ústav se školou. Zařízení chce v obci postavit stát, který už vlastní i potřebný pozemek. Jenže není vůbec jisté, jestli se ministerstvu školství podaří tento záměr dotáhnout do konce. Lidé z Miskovic totiž domov pro mladé lidi s problémy chování v referendu odmítli. Současné vedení obce je navíc toho názoru, že stavbu výchovného ústavu ani neumožňuje platný územní plán Miskovic.

Michal TRNKA:
Zástupci ministerstva školství se na miskovický obecní úřad obrátili loni na jaře. V té době se už tedy vědělo o záměru postavit v Miskovicích výchovný ústav se školou. Většina lidí si ale stěžuje na to, že se o plánu dozvěděla až na podzim před komunálními volbami. Bývalý starosta Josef Dytrych ale odmítá, že by zapomněl, nebo nechtěl někoho informovat.

Josef DYTRYCH, bývalý starosta Miskovic:
Určitě to nebylo v době před komunálníma volbama, protože se to stalo na jaře, někdy v dubnu se to projednávalo na zastupitelstvu. Prvně s tím byli seznámeni samozřejmě členové rady a pak zastupitelstva a veřejnost se to dozvěděla vlastně od členů zastupitelstva.

Michal TRNKA:
Proč si stát prostřednictvím ministerstva vybral jako vhodnou lokalitu pro výstavbu ústavu právě Miskovice, prozradil ředitel kutnohorského výchovného ústavu Jiří Aubrecht.

Jiří AUBRECHT, ředitel kutnohorského výchovného ústavu:
Kutnohorsko, nebo kutnohorský okres bývalý proto, že byl nedostatek lůžkových jaksi míst pro dívky s poruchami chování, a to jak ve Středočeským kraji, tak Východočeským. A protože tohle je okres, který vlastně kdysi tvořil hranici východních Čech a středních, tak proto ta lokalita byla vytipovaná.

Michal TRNKA:
Přestože potřebný pozemek na výstavbu zařízení pro děti s problémy chování už ministerstvo v Miskovicích má, vůbec není jisté, jestli se v obci výchovný ústav bude stavět. Lidé totiž v referendu vyjádřili svůj nesouhlas.

osoba:
Já jsem proti už jenom z toho lidskýho strachu.

osoba:
Tady nám nevysvětlili ani ty vztahy, za kolik stát koupil ten pozemek, že jo, kdo za tím stojí.

Michal TRNKA:
Bývalý starosta Dytrych viděl ve výchovném ústavu přínos pro obec už jen díky nově vytvořeným pracovním místům. Stále si proto stojí za svým názorem.

Josef DYTRYCH, bývalý starosta Miskovic:
Ten odpor, který teda nepřestal a trvá u části obyvatel Miskovic, asi je způsobený tím, že ti lidé mají tak nějak podvědomě to, že poslední asi tři roky se v obci vyskytuje kriminalita mládeže, a samozřejmě s tím si nikdo neví rady, že jo.

Michal TRNKA:
Nejasnosti se teď točí hlavně kolem územního plánu Miskovic, tedy dokumentu, který možná rozhodne o osudu výchovného ústavu. Exstarosta Josef Dytrych říká:

Josef DYTRYCH, bývalý starosta Miskovic:
V této lokalitě počítal s možností buď drobné výroby, anebo služeb a ministerstvo si prověřovalo na stavebním úřadě v Kutné Hoře, zda ta lokalita je přípustná pro stavbu školy, protože škola nakonec i s tím ubytováním těch dětí, tak je v rámci služeb.

Michal TRNKA:
Současné vedení obce má ale jiný názor. Slovo má starosta Antonín Štefl.

Antonín ŠTEFL, starosta Miskovic:
Požádám nadřízený orgán, který tento územní plán schvaloval, o konečnou fázi rozhodnutí, která skutečně platí, protože v místech, kde jsou veřejné služby a je přímo vypsáno, že tam je zákaz výstavby školy a školských zařízení, dostal dětský domov svolení ke koupi pozemků s tím, že tam dětský domov bude stát.

Michal TRNKA:
Kauzu se na posledním jednání zastupitelstva snažil ještě více zčeřit jeden z obyvatelů Miskovic, který si myslí, že stát koupil od realitní kanceláře předražený pozemek.

obyvatel Miskovic:
Tam jde o to, že to právně není čistý. No, protože ten odhad tady není, cena není obvyklá. Tady se prodávají, já jsem teďka prodával stavební parcelu se studní, s elektrikou, se sklepem za dvě stě korun metr a toto je za tři sta pět korun metr a je to pole, je to bez vody, bez cesty, bez elektriky, bez všeho, že jo.

Michal TRNKA:
Jiří Pilař z ministerstva školství na tato slova vzápětí zareagoval.

Jiří PILAŘ, ministerstvo školství:
My každopádně jako správci státních peněz bychom byli špatným hospodářem, kdybychom si každou informaci, která nějakým způsobem znejišťuje investici, tak kdybychom si ji neprověřili, a což také samozřejmě uděláme. No, a pokud z toho bude nějaký negativní výsledek, z toho zjišťování, no, tak se podle toho zachováme.

Michal TRNKA:
A co bude dál? To si teď netroufá odhadnout nikdo z Miskovic ani z ministerstva školství.

Jiří PILAŘ, ministerstvo školství:
Jako když se na to dívám teďko zpětně, tak asi jsme měli trošku více jednat tady s obyvateli, protože určitě nemůže zařízení dobře fungovat, pokud by tam byl odpor místních obyvatel.

Michal TRNKA:
Přiznává Jiří Pilař z ministerstva školství. Obě strany se znovu sejdou, až bude mít miskovický obecní úřad k dispozici závěry odborníky prozkoumaného územního plánu. Teprve pak bude jasné, jestli výchovný ústav může v Miskovicích najít zázemí.

Jiří CHUM, moderátor:
Na Kutnohorsku natáčel Michal Trnka.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu