Dětský folklorní soubor Jiskřička z Plzně slaví 40. výročí

28. září 2022

Kulaté 40. narozeniny v letošním roce slaví Dětský folklorní soubor Jiskřička z Plzně. Za dobu svého působení vychoval velké množství tanečníků a muzikantů, kteří si zamilovali lidovou hudbu a tanec a lásku k folkloru si přenesli i do dospělosti. Řada bývalých členů Jiskřičky teď do souboru vodí už své vlastní potomky.

Dětský folklorní soubor Jiskřička byl Plzni založený v roce 1982 – původně jen dětská taneční složka jako zdroj tanečníků pro dospělý soubor Jiskra. V roce 1986 přibyla k dvěma tanečním složkám i dětská lidová muzika a soubor byl na světě. Jiskřička od svého založení zpracovává dětský folklór jihozápadních Čech – hlavně z Plzeňska a Chodska.

Za 40 let svého působení už Jiskřička rozdala hodně radosti, má za sebou veliké množství vystoupení u nás i v zahraničí, nejrůznějších úspěchů a ocenění, ale hlavně je stále zdrojem tanečníků, muzikantů a zpěváků pro dospělý soubor Jiskra, kam členové Jiskřičky postupem času přecházejí a kde ve své zálibě – tancování a muzice – pokračují. Řada z nich teď už do dětského souboru Jiskřička vodí své děti.

Chcete se stát členem plzeňské Jiskřičky?

V plzeňské Jiskřičce se nedávno vystřídalo vedení souboru a také přišla nová, velká skupina úplně nejmladších tanečníků, kteří se poctivě učí své první taneční krůčky. Někteří už mají za sebou první vystoupení a také opatrují svůj vlastní kroj, někteří se zatím na vystoupení na veřejnosti připravují. Soubor stále přijímá nové členy – pokud byste chtěli své dítě do Jiskřičky zapsat, stačí kontaktovat vedoucí souboru, třeba prostřednictvím webových stránek www.jiskricka-plzen.cz. Vítáni jsou nejen tanečníci, ale i malí zpěváci a hráči na housle, klarinet, kontrabas nebo dudy ve věku 4 – 14 let.

Spustit audio