Dětská klinika Fakultní nemocnice Plzeň má nový speciální videobronchoskop

12. únor 2019 08:42

Ultratenký videobronchoskop dostala dětská klinika Fakultní nemocnice Plzeň darem od sponzora. Sloužit bude k vyšetření nejmenších dětí, kojenců a batolat.

V České republice má stejný přístroj jen několik pracovišť. Videobronchoskop budou lékaři využívat nejen k diagnostice, ale i k léčbě. Dokáže například odsát z dýchacích cest sekret, vyjmout vdechnuté cizí těleso a taky odebírat vzorky. 

Tubus bronchoskopu má vnější průměr jen dvě celé osm desetin milimetru a právě díky tomu se dá použít třeba i u novorozenců. Dosud museli nejmenší pacienti cestovat za vyšetřením do pražského Motola, což leckdy není jednoduché, například když je dítě ve vážném stavu na plicní ventilaci.

„Můžeme tím udělat jak diagnostiku, to znamená, že odlišíme vrozené vady. Tak můžeme provést léčebné vyšetření, což znamená, že odsajeme hlen, který tam nemá být, nebo u opakovaných zánětů plic jsme schopni zjistit, proč je v daném místě zánět. Případně můžeme u dětí, které mají atypický zvuk kašle odlišit, zda to není porucha dynamiky- to znamená příliš měkká část zadní stěny průdušnice,“ popsala dětská pneumoložka Marcela Kreslová, která teď vyšetření ve Fakultní nemocnici provádí.

Přístroj pomůže i kriticky nemocným dětem

U jakých diagnóz budou lékaři přístroj používat, vypočítal přednosta Dětské kliniky Josef Sýkora: „Tento přístroj budeme používat u dětí s cystickou fibrózou, se zápalem plic, s opakovanými bronchopneumoniemi, s různými vrozenými vadami dýchacího traktu, u kriticky nemocných dětí, anebo třeba u dětí po závažných poraněních, kdy je třeba odsát sekret z dýchacích cest.“

Vyšetření se u dětí provádí v celkové anestezii a dítě je pak obvykle 24 hodin v nemocnici na pozorování. „Vyšetření musí být co nejkratší a co nejméně invazivní. Většinou se dělá v tak zvané preoxygenaci, což znamená dát maximální množství kyslíku dítěti ještě před vyšetřením. Potom zhodnotíme nálezy i na základě pořízeného videozáznamu. Toto vyšetření umožňuje i fotozáznam, takže máme i fotodokumentaci, pokud posíláme pacienta k operativnímu řešení na pracoviště v Motolské nemocnici,“ dodala Marcela Kreslová s tím, že k úplné spokojenosti už chybí lékařům na Dětské klinice jen bronchoskop pro vyšetření náctiletých dětí.

A podle ředitele nemocnice Václava Šimánka se ho dočkají. „Jsem moc rád, že dětská klinika je jedním z lídrů i v rámci pneumologie nejen v jiných odvětvích. Pneumologii určitě podpoříme tak, aby měla plné spektrum přístrojového vybavení,“ řekl Václav Šimánek.

Cenný dar od sponzora

Nový bronchoskop koupil nemocnici podnikatel Leon Tsoukernik. „Myslím si, že FN Plzeň je nejdůležitější nemocnicí v Plzeňském kraji. Pan ředitel Šimánek mne oslovil, jestli by nějakým způsobem nešlo podpořit tento přístroj. Řekl, že stojí 700 tisíc korun a tak jsem se rozhodl, že naše společnost pomůže a tento přístroj pro Fakultní nemocnici koupí,“ uvedl Leon Tsoukernik.

Fakultní nemocnice Plzeň je jediným pracovištěm v západních Čechách, které provádí endoskopické vyšetření dýchacích cest u dětí. Ročně jich je zhruba třicet. Kromě toho je zde Centrum cystické fibrózy - jedno z pěti specializovaných pracovišť v České republice.

Spustit audio