Děti z Karlových Varů se naučily hudební pohádku O Popelce. V italštině

27. duben 2023 11:30

Hudební pohádku o Popelce se naučily děti ze Základní umělecké školy Antonína Dvořáka v Karlových Varech zpívat v italštině. Také proto se jejich představení jmenuje Cinerella.

Pod vedením učitelky Heleny Tašnerové a jejích kolegů už Popelku uvedly více než tři desítky účinkujících včetně hudebního souboru v karlovarském Divadle Husovka. Další představení plánují v Itálii.

„Pohádku O Popelce jsme nejdřív připravili v čestině. Podnět zpívat ji v italštině vyšel od mých žáků a vlastních dětí. Mám k italštině a k Itálii velice dobrý vztah, studovala jsem tam," uvedla Helena Tašnerová.

Právě ona je spolu s Jaroslavem Chánem a Jaromírem Kovářem spoluautorkou hudební pohádky. Jejími spolupracovníky jsou také například italský textař Alessandro Cavazza a kolegové ze školy. Režie se ujal Jan Kindl.

Více než tři desítky účinkujících včetně hudebního souboru už uvedly zpěvohru v karlovarském Divadle Husovka. Další představení plánují v Itálii. Koncem května je uvidí diváci v italských městech Forli a Boloňa. Tam se k nim přidají i děti z italských uměleckých škol. Díky této spolupráci přijede do Karlových Varů celosvětově úspěšná operní pěvkyně a pedagožka Wilma Vernocchi.

Kromě Popelky, prince, krále a královny, macechy a jejích dvou dcer vystupuje ve zpěvohře například i skupina nejmladších dětí v rolích holoubků. Děj je vzhledem k počtu a věku účinkujících zjednodušený, některé obrazy popisují svým zpěvem tři vypravěčky. Opět v italštině.

Spustit audio