Děti z celého Česka cvičí hodiny denně, aby uspěly ve Františkových Lázních

7. červen 2021 10:00

Karlovarský kraj je krajem talentovaných hráčů na smyčcové nástroje. Ukazuje to zájem v celostátní soutěži O cenu společnosti Akord Kvint. Do krajského kola v Bečově se přihlásilo 21 zájemců, což je více než ve většině regionů v Česku.

„Překvapila mě úroveň houslistů. O kvalitě hráčů na violoncello vím,“ pochvaloval si už v úvodu krajského kola Petr Pitra, ředitel ZUŠ Josefa Labitzkého v Bečově, který je zároveň hráčem Karlovarského symfonického orchestru a učí na violoncello.

„Soutěží se v kategorii housle, violy, violoncella a kontrabasy,“ informoval Petr Holiš, jednatel pořádající společnosti. Jak zdůraznil, soutěž chce podpořit hru na smyčcové nástroje a hru na základních uměleckých školách.

Do uměleckého klání se přihlásili žáci z většiny krajů. Krajského kola v Karlovarském kraji v Základní škole Josefa Labitzkého se zúčastnilo 21 talentovaných dětí. K vystupujícím patřili i sourozenci Viola a Michal Balíkovi ze ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary. Viola hrála čtrnácti minutový Koncert pro housle 1. v. od Felixe Mendelssohna - Bartholdyho.

„Hodiny hry máme ve škole, doma cvičíme minimálně hodinu denně. Hodně nás to baví, ale zatím nemáme velké plány, jak dál pokračovat,“ říká šestnáctiletá dívka. Na soutěž cvičili přibližně půl roku. Doma se při hře neruší. „Naštěstí jsou mezi námi minimálně dvoje dveře, takže můžeme cvičit i ve stejný čas,“ usmívá se viola. „Hráli jsme i několik duet,“ prozradil Michal.

Talentované hráče na smyčcové nástroje z celého Česka uslyší porota a podle předpokladu organizátorů i publikum při republikovém finále soutěže. To se uskuteční ve františkolázeňském Divadle Boženy Němcové od 14. do 16. října.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio