Děti do 15 let budou od 1. září jezdit v plzeňské MHD zdarma

Už od soboty budou jezdit děti v plzeňské MHD zdarma, potřebují k tomu ale Plzeňskou kartu s nahraným nárokem na bezplatnou přepravu.

Slevu 50 % na roční předplatné může uplatnit také rodič pobírající peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek, k přiřčení slevy stačí přinést rozhodnutí o přiznání příslušné dávky. Pokud rodiče už dětem roční předplatné zakoupili, nemají nárok na vrácení poměrné částky, nařízení totiž nemá zpětnou účinnost. Plzeňskou kartu děti potřebují, aby mohli prokázat svůj věk, ale také kvůli evidenci slev. Město potřebujeme mít přehled o dopadech do městského rozpočtu. Podle odhadů zaplatí město kvůli slevám navíc ročně z rozpočtu 10 milionů korun.

Ve všech vlacích a dálkových autobusech poskytnou také od 1. září všichni dopravci 75% slevy dětem a seniorům nad 65 let, ty jsou nařízené státem. Nárok na slevu z jízdného se prokazuje osobním dokladem, který obsahuje fotografii nebo digitální zpracování podoby, jméno a příjmení a datum narození. Sleva platí také ve vnější tarifní zóně Integrované dopravy Plzeňska, ta lze také nahrát na Plzeňskou kartu. „Pokud dítě pojede například do Starého Plzence, tak do Koterova pojede na bezplatný tarif a z Koterova do Plzence si dokoupí jízdné za 2 Kč,“ vysvětlil kombinaci slev René Vávro.

Co obnáší pořízení nové Plzeňské karty?

„Pokud už dítě Plzeňskou kartu má, stačí, aby s ní kdokoliv zašel na Zákaznické centrum nebo jakékoliv prodejní místo Plzeňské karty, kde nahrají nárok na bezplatnou přepravu,“ sdělil mluvčí Plzeňských dopravních podniků René Vávro. Pokud ale děti Plzeňskou kartu nemají, musí o ni zažádat jejich zákonný zástupce, a to na kterémkoliv prodejním místě, které nabízí službu „příjem žádosti o vydání nové Plzeňské karty". Potřebují k tomu  vyplněnou Žádost o vydání Plzeňské karty a podepsané Obecné obchodní podmínky pro vydávání a používání Plzeňské karty. Oba dokumenty jsou k dispozici na místě a jejich vyplnění zabere pár minut.

Dále je potřeba mít u sebe občanský průkaz nebo cestovní pas zákonného zástupce, rodný list dítěte (pokud není dítě zapsáno v občanském průkazu zákonného zástupce) a průkazovou fotografii o rozměrech 35 x 45 mm. Na Zákaznických centrech PMDP je také možné pořízení fotografie za poplatek 25 Kč. Nová Plzeňská karta stojí 170 Kč při vydání do 10 pracovních dnů, 340 Kč do 2 pracovních dnů a 420 Kč na počkání. „V případě podaní žádosti na jednom ze dvou Zákaznických centrech PMDP je možné vyzvednutí pouze na Zákaznickém centru na Denisově nábřeží, nebo je možné požádat o zaslání karty poštou. V případě podání žádosti na jiném prodejním místě je možné vyzvednutí na prodejním místě, kde byla žádost podána,“ doplnil mluvčí.

Zájem o přiznání slevy je velký

V těchto dnech se na prodejních místech tvoří fronty, a to i přes to, že jsou otevřené všechny přepážky. Pracovníci ale zvládají odbavit zákazníky s obdivuhodnou rychlostí. „Všem, kteří si chtějí nahrát pouze předplatné nebo elektronickou peněženku, doporučujeme využít e-shop Plzeňské karty nebo bankomaty České spořitelny,“ řekl René Vávro.

Zájem o bezplatné cestování hromadnou dopravou je zatím velký. „Od 1. 7. do 26. 8. jsme nahráli na Plzeňské karty přes 8 tisíc bezplatných tarifů,“ informoval Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně. „My jsme byli překvapení, nejdřív jsme si mysleli, že je to jenom sranda, ale pak jsme to využili kvůli starší dceři, která bude jezdit do školy a na kroužky,“ reagoval jeden ze zákazníků Tomáš Krkoška. A cestování zdarma si bude užívat i jeho mladší syn Dominik: „Tramvají jezdím rád, hezky to drncá, nejčastěji jezdím k babičce,“ prozradil.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio