Desítky nově vysazených stromů u Tachova připomenou oběti pandemie

2. červenec 2021 13:40, aktualizováno

Na okraji města Tachova vznikne vzpomínkové místo na oběti pandemie koronaviru, které se stane symbolem naděje v lepší budoucnost. Vysazeno bude osm desítek stromů a součástí místa bude i pamětní deska.

V lese u Tachova u naučné stezky bude vysazeno osmdesát stromů a vznikne tak vzpomínkové místo na oběti pandemie. „Správce našich městských lesů nám s výběrem místa pomohl a zvolil místo po vykácených stromech v lese. Místo je velmi dobře přístupné a bude odděleno od ostatního lesa,“ uvedl starosta města Ladislav Macák zvolený za Patrioty Tachova.

Počet obětí pandemie není upřesněn, ale přesahuje 70 lidí. Proto město plánuje vysadit 80 ptačích třešní, které budou na jaře krásně kvést a na podzim plodit. Plány jsou takové, že do konce září by měly být stromy vysazené a na místě by měla stát i pamětní deska.

Oběti covidu bude připomínat i posvěcená pamětní deska

K příležitosti dokončení vzpomínkového místa a svěcení pamětní desky farářem bude pozvána i veřejnost. „V žádném případě nechceme, aby se z toho stalo pietní místo a lidé tam nosili svíčky, protože svíčky do lesa nepatří,“ připomněl Ladislav Macák.

Místo by mělo sloužit jen jako vzpomínka na těžké období a na spoluobčany, kteří v té době zemřeli. Zároveň by místo mělo být také symbolem naděje v lepší budoucnost.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio