DEPO2015 otevřelo industriální stezku, mapující bohatou historii zdejšího areálu

24. listopad 2020 19:00

21.11.1869 otevřel podnikatel Hugo Jelínek na levém břehu řeky Radbuzy nový cukrovar a začal tak psát historii rozsáhlého areálu mezi dnešními ulicemi Cukrovarská a Presslova. Od cukrovaru přes infekční nemocnici, opravny a depo dopravních podniků až po současné kulturní centrum DEPO2015, Centrum robotiky a další organizace, které zde sídlí, dokazuje areál, že je po generace důležitou a živou součástí města Plzně.

Přesně po 151 letech se tedy veřejnosti otevírá možnost nahlédnout do historie tohoto areálu prostřednictvím industriální stezky, která poutavě a v souvislostech přibližuje architekturu, významné podniky a události tohoto místa. 

Centrální dílny na historické fotografii

Celá stezka se skládá z 11 označených zastavení, kde si návštěvníci pomocí QR kódu budou moci přehrát krátká videa o daném místě. Průvodcem ve videích je vždy nějaká historická osobnost, která s danou lokalitou úzce souvisí. Návštěvníci se tak mohou setkat mimo jiné s inženýrem Smolou, Františkem Křižíkem, s již zmiňovaným podnikatelem a vlastencem Hugo Jelínkem a mnoha dalšími osobnostmi úzce spojenými s průmyslovým dědictvím města Plzně.

„Industriální turismus je jednou z významných rozvojových aktivit turistického ruchu jak Plzně, tak celého Plzeňského kraje. Rozšiřování a odhalování tohoto potenciálu nám dává další možnosti vytvoření nových turistických atraktivit, které jsou jak svojí rozmanitostí, tak svojí koncentrací v České republice jedinečné a mají potenciál oslovit turisty nejen z celého Česka, ale i z blízkého zahraničí, zejména z Bavorska," řekla Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň Turismus.

Areál DEPO2015 je po dobu současného nouzového stavu otevřen vždy v úterý a čtvrtek 10­­–18 a v sobotu v 10–15 hodin. Stezku je tak možné si v tomto čase projít. Stačit vám k tomu bude jen chytrý telefon a mapka, kterou si můžete vyzvednout na recepci DEPO2015.

„Industriální stezka po areálu bývalých dopravních podniků by měla zabavit fanouška architektury, ale i rodinu s dětmi. Stejně tak se snažíme budovat i DEPO2015, kde se stírají hranice mezi žánry a každý slušný návštěvník je tu vítám. Už se těším, až tento nový přírůstek stálé programové nabídky rozšíříme o živé akce," dodal Jiří Suchánek, ředitel DEPO2015

„Industriální turismus považuji za důležitý nástroj pro oživení cestovního ruchu v Plzeňském kraji poté, co odezní krize. Jsem moc rada, že se takto připojuje i DEPO2015.“ doplňuje zastupitelka a členka rady pro oblast cestovního ruchu, partnerských regionů, vnějších vztahů a podpory podnikání Plzeňského kraje.

Mapka indrustriální stezky v DEPO2015
autoři: Veronika Krátká , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Vodárna Plzeň
Spustit audio