Den železnice v Karlovarském kraji pozval zájemce na jízdu historickým vlakem

1. říjen 2012

Den železnice v Karlovarském kraji se v letošním roce uskutečnil na několika místech kraje. Oslavy, které připomněly výročí 140 let tratě Plzeň – Cheb, se uskutečnily v pátek a kromě jízdy zvláštního parního vlaku nabídly možnost svézt se moderní motorovou jednotkou RegioShark.

Připravený byl i doprovodný program v sedmi stanicích. Hlavním lákadlem oslav byla jízda nostalgického vlaku s parní lokomotivou „Všudybylkou“ z Karlových Varů přes Cheb do Mariánských Lázní a také první jízda vlaku RegioShark pro veřejnost.

Na regionální Den železnice v Karlovarském kraji o den později navázal Národní den železnice. Ten se letos konal na brněnském hlavním nádraží a v areálu historické výpravní budovy. Zájemci měli možnost prohlédnout si moderní vozy včetně lokomotiv.

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra George Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 kilometrů. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.

Spustit audio