Déle než 30 let čekají obyvatelé obce Stráž nad Ohří na Karlovarsku na nový silniční obchvat

Tisíce projíždějících aut, hluk a dopravní nehody. Tak vypadá šest kilometrů dlouhý úsek silnice první třídy číslo 13 na hranicích Karlovarského a Ústeckého kraje.

Kvůli zhoršující se dopravní situaci v centru obce lidé před časem podepisovali peticí. Letos chystají další opatření. Situaci zde navíc zhoršují neukáznění motoristé. Radnice ve Stráži nad Ohří proto chystá takzvané úsekové měření rychlosti.

„Bydlíme kousek od silnice na začátku vjezdu do Stráže nad Ohří. Musím říct, že situace je tady rok od roku horší a horší. Dům se klepe, když kolem projede kamion vysokou rychlostí. Domy opravdu trpí,“ řekla obyvatelka obce Dana Albrechtová.

Podle posledního průzkumu projede denně obcí až deset tisíc aut

Silnice vede samotným centrem obce a některé domy jsou od ní vzdáleny i na pouhý metr. Chodníky u frekventované silnice zde téměř nenajdete.

Hlavně během zimního období se mezi Stráží a Bočí stává velká spousta dopravních nehod. Není zde žádná objízdná trasa, a úsek tak bývá na několik hodin ucpaný. Letos do této oblasti vyrážejí záchranáři k dopravním nehodám téměř každý týden. Vloni tady kamion dokonce do jednoho z domů narazil. Naštěstí v místnosti, do které naboural, v tu dobu nikdo nebyl.

Starostka obce chce letos prosadit úsekové měření

„Informační radary pomáhaly pouze ze začátku, řiidiči si na ně už ale zvykli. Naším řešením je zavést úsekové měření, aby řidiči upravovali svou rychlost po dobu celé jízdy obcí,“ dodala starostka Jana Viková.

Ideálním řešením by byl nový obchvat. Kudy přesně by přeložka frekventované cesty mohla vést, nyní naznačí technická studie, kterou nechá zpracovat Ředitelství silnic a dálnic. Stavba obchvatu dříve než za pět let, ale ani nejspíš nezačne.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio