Dáte letos přednost vlastním paprikám? Vysévejte v únoru

Únor je nejvhodnější dobou na výsev semínek a přípravu mladé sadby paprik. Co si na výsev pořídit a jak správně postupovat?

Osivo

V první řadě budeme potřebovat dobré osivo. Plzeňský zahradník Václav Tolar doporučuje osivo od šlechtitelských firem zakoupené ve specializovaných prodejnách: „Máme tak jistotu, že semeno je kvalitní a zároveň mořené proti chorobám a škůdcům.“

Substrát

Důležitý je i výběr substrátu. Podle odborníka je na výsev paprik nejlepší výsevní a množárenský substrát: „Na rozdíl od jiných substrátů neobsahuje hnojivé látky, které způsobují horší klíčení semínek.“

Nádoba

Také výběru nádoby bychom měli věnovat pozornost. Pokud používáme starší dřevěné bedýnky, plastové nádoby, květináče nebo truhlíky, musíme je nejdřív dezinfikovat, abychom předešli rozmnožení choroboplodných zárodků a škůdců. Nejvýhodnější volbou je minipařeniště, ve kterém zůstávají stabilní teplota a vzdušná vlhkost.

Podmínky pro klíčení

Papriky ke klíčení potřebují vyšší vzdušnou vlhkost a teplotu v rozmezí 22 až 26 °C. „Tuto teplotu je důležité udržet i v noci, měla by být konstantní bez výkyvů mezi dnem a nocí,“ upozorňuje zahradník Václav Tolar.

Výsev

Před výsevem je lepší semínka namočit, nechat je přes noc nebo jeden den na vatě navlhčené vodou pokojové teploty.

Vydezinfikovanou nádobu vysypeme substrátem ohřátým na pokojovou teplotu, substrát mírně upěchujeme a uděláme v něm rýhy o hloubce 3 až 5 mm, vzdálené 2 až 3 cm. Do nich klademe jednotlivá semínka přibližně 2 cm od sebe.

Jak se postarat o naklíčené papriky? Jsou náročné na živiny a vodu

Pěstování paprik

Před vysazením na záhon bychom měli naklíčené papriky přepíchnout, aby zesílily. Po výsadbě musíme dbát na dostatek živin a přísun vody.

Poté rýhy zasypeme substrátem, přičemž hloubka semínek by neměla přesáhnout 5 mm. „Pokud bychom dali větší výšku substrátu, bude zbytečně dlouho trvat, než semínko vzklíčí a vyjede nám nad povrch,“ vysvětluje zahradník. Zednickou lžící nebo prkýnkem substrát přitlačíme na semínka, abychom zamezili vytvoření vzduchové kapsy, ve které semínka špatně klíčí. Stejnou službu jako substrát nám udělá perlit, přírodní materiál, který zadržuje vlhkost.

Zalijeme vodou pokojové teploty.

Minipařeniště přiklopíme poklopem a postavíme na parapet, kde je dostatek světla. Můžeme ho dát i nad topení, kde lze regulovat teplotu. Jestliže jsme vysévali do jiné nádoby, radí Václav Tolar přetáhnout ji celou mikrotenovým sáčkem: „Je to zase z důvodu zvýšení vzdušné vlhkosti a zajištění klíčící teploty.“

Klíčení trvá 10 až 14 dnů, při nižší teplotě i 3 týdny.

Spustit audio