Darovat krev má vždy smysl

14. červen 2019

Pátek 14. června je Světovým dnem dárců krve. O tom, jak darovat krev a jaké má krev využití v současné medicíně, mluvily na vlnách Českého rozhlasu Plzeň MUDr. Jana Ticháčková a MUDr. Petra Šlechtová z Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice v Plzni.

V současné medicíně má darovaná krev velký význam, při některých indikacích je pro pacienty životně důležitá. „Krev je určená pro pacienty po úrazech, autonehodách, s rozsáhlým poraněním, dále to jsou chirurgické zákroky, ortopedické operace, například endoprotézy kyčelních a kolenních kloubů. Bez krve se také neobejdou kardiochirurgické operace, například pro jednoho pacienta s prasklým aneurysmatem aorty je třeba několik desítek transfuzních přípravků, nejen červených krvinek, ale také plazmy a krevních destiček,“ vyjmenovala MUDr. Ticháčková. Bez krve se ale také neobejdou pacienti s hemato-onkologickým onemocněním, jako jsou leukémie nebo lymfomy. Tito pacienti podstupují jako protinádorovou terapii transplantaci kostní dřeně. „Indikací je celá řada, mohu zmínit ještě děti s onkologickým onemocněním nebo rodící ženy,“ doplnila lékařka.

I když v Plzeňském kraji je podle odbornice dárců krve dostatek, potýkají se lékaři každoročně s mírným nedostatkem v letních měsících. Dárci totiž odjíždějí na dovolenou a po návratu z exotických destinací musí dodržet před dalším odběrem bezpečnostní pauzu. Odebraná krev má samozřejmě jen omezenou trvanlivost. „Plná krev je rozdělena na jednu transfuzní jednotku červených krvinek, ty jsou uloženy v chladicím zařízení, a na jednu transfuzní jednotku plazmy, která je šokově zamrazena. Červené krvinky mají expiraci maximálně 42 dnů,“ popsala lékařka. „Plazma je v karanténních skladech 6 měsíců a čeká, až dárce přijde znovu, poté je propuštěna, expirace plazmy je tři roky,“ doplnila.

Prvodárci mohou přijít bez objednání

Dárcem se může stát každý dospělý od 18 do 60 let, opakovaní dárci mohou při dobré zdravotní kondici darovat až do 65 let. Minimální tělesná hmotnost dárce je 50 kg. Lidé, kteří by chtěli darovat krev, mohou navštívit webové stránky Transfuzního oddělení FN Plzeň, kde jsou uvedeny také kontraindikace k dárcovství. „Darovat krev nemohou lidé HIV pozitivní, lidé se žloutenkou typu B a C, ti, kteří mají vážné onemocnění srdce a cév, chronické střevní záněty, epilepsii, křečové stavy v anamnéze nebo s vážnějšími chorobami jater a ledvin,“ vyjmenovala MUDr. Ticháčková. Muži mohou darovat krev 4 krát do roka v tříměsíčním intervalu, ženy pak 3 krát do roka ve čtyřměsíčním intervalu.

Dárci krve nejsou dostatečně oceněni, říká primářka

Darování krve, dárcovství krve, odběr krve, transfuzní stanice (ilustrační foto)

Bezplatné dárcovství je jednou ze záruk bezpečnosti darované krve. Když lidé nejsou motivováni finanční odměnou, zaručuje to, že nezamlčí důležité údaje o svém zdravotním stavu.

Pokud se prvodárce rozhodne přijít, nemusí se nijak objednávat. Stačí se podívat na odběrové hodiny na webových stránkách transfuzní stanice, vhodné je přijít dopoledne po nočním vyspání. Není potřeba nosit s sebou zdravotní dokumentaci. „12 hodin před odběrem by neměli dárci jíst tučnou stravu, měli by si dát lehčí večeři, ráno nechodit na lačno a dodržovat pitný režim,“ uvedla lékařka. Před každým odběrem musí dárce vyplnit obsáhlý dotazník, čítající padesát otázek, které se týkají se aktuálního zdravotního stavu a anamnézy celkového zdravotního stavu. „Jsou tam i dotazy na rizikové situace, ve kterých se mohl pacient vystavit nákaze infekčních chorob, každý dárce by měl proto dotazník vyplnit pravdivě a věnovat mu pozornost,“ upozornila lékařka.

 Předodběrové vyšetření zahrnuje krevní obraz, měření tlaku a pulsu a tělesné teploty. „Pokud dárce splnil podmínky k odběru, je k němu ihned puštěn, první návštěva transfuzní stanice je tedy o něco delší, ale ne výrazně. Je také vystavena karta dárce, dárce je zadán do registru a je sestrou a lékařem poučen o režimu před a po odběru,“ popsala. Odebraná krev se vždy vyšetřuje na HIV, žloutenky typu B a C a syfilis.

Dárci jsou vítání, na webu je vždy aktuální poptávka po krevních skupinách

I když celorepublikově počet dárců klesá, podle primářky Petry Šlechtové je v Plzni dárců poměrně dost. „V Plzni jsme lehce nad celorepublikovým průměrem, máme v registru přes 11 tisíc dárců,“ uvedla. Většinou se jedná o lidi v produktivním věku. Vzhledem k tomu, že zásobujeme i další zdravotnické subjekty v západních Čechách, tak je ale krve potřeba hodně,“ upozornila s tím, že by bylo dobré, aby dárců přibývalo. „Máme řadu akcí se studenty lékařské fakulty, subjekty a firmy v Plzni a okolí s námi spolupracují, v případě potřeby využíváme sociální sítě. Na internetu je vždy uvedeno, jakou krevní skupinu zrovna potřebujeme,“ uvedla lékařka. Upozornila, že pokud je nějaké krevní skupiny dostatek, jsou případní dárci požádáni, aby přišli na odběr jindy.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.