Dámy z Buštěhradu nechtějí sedat v koutě. Buštěhradské Šťabajzny spolehlivě rozproudí každou zábavu

25. leden 2024

Když z oken zámku v Buštěhradu uslyšíte hudbu a výbuchy smíchu, znamená to jediné: Buštěhradské Šťabajzny právě chystají další taneční číslo. Důležité jsou pro ně nejen ladné pohyby, ale také přátelství a humor. Zábavné choreografie spolu pilují už 15 let.

Buštěhradské Šťabajzny se poprvé sešly v roce 2008, a jak už tomu u dobrých věcí bývá, došlo k tomu náhodou. Předsedkyně spolku Taťána Hrabinová tehdy v Sokole připravovala Šibřinky. Hlavní taneční číslo pravidelně zajišťovaly děti. Časem ale odrostly a nechtěly už tancovat. Dceru paní Hrabinové proto napadlo, že osloví známé a kamarádky z telefonního seznamu a taneční číslo zajistí místní dámy. Tak začala cesta dlážděná nejen mnoha zážitky, ale především láskou k tanci. Jakmile je někde prázdný taneční parket, okamžitě se ozve hláška: „Jdeme tančit.“ Občas si prý s chutí zatančí i na stole.

Halina Mudrová a její kankánová sukně na téma Limonádový Joe

Jméno spolku Buštěhradské Šťabajzny je výsledkem kolektivní práce, kdy tanečnice přicházely s různými návrhy. Společně toho ale místní dámy dělají mnohem víc. Mimo jiné si šijí kostýmy, které jsou důležitou složkou vystoupení. Seznam tanců je dlouhý a velmi pestrý: country tance, kabaretní vystoupení, charleston, inspirací byla také pohádka Mrazík nebo slavný Thriller Michaela Jacksona. „Většinu tanců vytvořila moje dcera Eliška. A ta i sestříhala hudbu, dala dohromady kroky a pak to s námi trénovala. Poslední tři choreografie jsem dělala já,“ vysvětluje předsedkyně spolku Taťána Hrabinová.

Trénink Buštěhradských Šťabajzen právě začíná

Před začátkem tréninku to v malém sále hučí jako v úle. Jakmile ale Taťána zavelí, hned všechny stojí na značkách a soustředěně odpočítávají kroky. Dnes mají poslední trénink před vystoupením na jarmarku. Ve výčtu úspěšných vystoupení nechybí kromě Šibřinek ani Rockový ples, zábavy fotbalistů, Ples podnikatelů, oslavy narozenin i Halloweenu. Nejdůležitější událostí v roce bývá takzvaný Šťabál, na který si vždy chystají novou choreografii.

Jak to chodí na tréninku? A kdo Buštěhradským Šťabajznám šije kostýmy? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio