Další půjčovny kol otevírají na západě Čech České dráhy

29. březen 2018

Začíná cyklistická sezona. Své služby nabízí lidem v oblasti západních Čech také půjčovny kol Českých drah. Letos budou cyklistům k dispozici další dvě v Plzeňském kraji.

Se začátkem cyklistické sezony otevírají své půjčovny kol na západě Čech také České dráhy. Národní dopravce nabízí v celé republice celkem 91 půjčoven. Poprvé se letos otevřou v pátek 30. března a jejich služby budou moci cyklisté využívat až do 31. října.

V Plzeňském kraji fungují půjčovny na nádražích v Klatovech, Domažlicích a v Tachově. Novinkou letošního roku je pak otevření půjčoven ve stanici Plzeň hlavní nádraží a Železná Ruda město. Tam si mohou lidé kromě klasických kol půjčit i elektrokola a koloběžky.

V Karlovarském kraji budou od pátku otevřené půjčovny na nádražích v Aši, Chebu, Františkových Lázních, Mariánských Lázních a také ve stanicích Karlovy Vary a Karlovy Vary dolní nádraží. Po předchozí domluvě je možné kola vypůjčit nebo vrátit také ve stanicích Sokolov a Nejdek.

Půjčené kolo mohou cyklisté převážet vlakem zdarma

Každý zájemce o zapůjčení kola v půjčovně Českých drah musí podepsat nájemní smlouvu, předložit dva osobní doklady, zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Tu zákazník samozřejmě po vrácení kola dostane zpět. V nabídce půjčoven najdou cyklisté trekingová kola v dámské a pánské verzi, dětské bicykly i elektrokola. Kola je možné si nejen vypůjčit, ale také je na místo vyjížďky zdarma vlakem přepravit, případně bezplatně uschovat v některé z úschoven a vydat se na část výletu pěšky.

Podle národního dopravce si loni lidé v celé síti půjčoven Českých drah vypůjčili celkem 9 222 kol. Ve srovnání s předchozím rokem to je o zhruba 1 100 výpůjček víc. Mezi nejúspěšnější patří půjčovna v Praze-Smíchově, tradičně velký zájem je pak také v Jihočeském a v Jihomoravském kraji. V Plzeňském kraji evidují nejvíce výpůjček v Domažlicích, v Karlovarském kraji pak přímo v Karlových Varech a v Chebu.

autoři: čer , sch
Spustit audio