Další část kostela svaté Anny v Sedleci bude mít opravenou fasádu

25. červenec 2019 13:00

Téměř 30 metrů vysoké lešení stojí u boční strany kostela svaté Anny v Sedleci v Karlových Varech. Stavební firmy tady opravují další část fasády historického objektu.

Opravena bude fasáda dlouhé boční stěny a oblouku navazujícího na hotové východní průčelí. Novým nátěrem bude kombinace červené a světle béžové barvy. Firma se také zaměří na rozbité ozdobné prvky i různé římsy.

Spolek, který se o kostel v Sedleci stará, mimo jiné nechal zrestaurovat také hlavní dveře. „Doufáme, že vypadají stejně jako v minulosti. Vzhledem k tomu, že dříve byly fotografie pouze černobílé, tak můžeme poznat pouze tmavý a světlý odstín, ale samozřejmě nepoznáme ten stejný. Někde už je tolik přemaleb dveří za ta léta, že už se těžko poznává, která vrstva je pravá,“ uvedl Alois Kůrka, předseda Spolku na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci.

Kompletní oprava kostela by měla být hotová do čtyř let. „Nesehnali jsme letos tolik peněz, kolik jsme potřebovali, ale stačí to na to, že uděláme plánovanou druhou čtvrtinu kostela. Doufám, že náš plán vyjde, a do čtyř let bude fasáda hotová,“ řekl Kůrka.

Současnou druhou etapu rekonstrukce stavební firma dokončí ke konci srpna. Akce je financována z prostředků Statutárního města Karlovy Vary, Karlovarského kraje a Spolku na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio