Cyklus Živé Skoky vrací kulturní a duchovní život na zaniklé poutní místo

17. srpen 2022

V zaniklé obci Skoky u Žlutic pokračuje cyklus akcí Živé Skoky. Cílem je oživit poutní místo s barokním chrámem Navštívení Panny Marie.

Toto kdysi slavné poutní místo se do lidové mluvy zapsalo populárním úslovím o Panence Marii skákavé, tedy vlastně o Panně Marii Pomocnici ze Skoků. Později byla celá obec zrušena a zlikvidována, zůstal stát jen opuštěný chrám.

Stará se o něj spolek Pod střechou, díky kterému se do Skoků na Karlovarsku vrací kulturní i duchovní život. Každý den v červenci a srpnu je kostel přístupný denně od 9 do 18 hodin. Návštěvníci si mohou kostel prohlédnout i s výkladem průvodce. 

Nezůstává ale jen u zpřístupnění vzácné barokní památky. Byl obnoven i její duchovní život a jako každý rok i letos zde probíhá řada akcí. Vstupné na koncerty je dobrovolné a slouží k obnově místa.

Cyklus Živé skoky zahrnuje v průběhu léta koncerty, výstavy a poutní mše svaté. Na 11. září se chystá slavnost svěcení nových kostelních zvonů. Podrobný program najdete zde a zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.