Curia Vítkov: Dobrovolníci budují v archeoskanzenu u Chrastavy raně středověký dům určený ženám

7. červenec 2023

Už od roku 1999 budují nadšenci u Chrastavy repliku raně středověkého šlechtického sídla. V Curii Vítkov, která připomíná hradiště z přelomu 12. a 13. století, zatím stojí dřevěný patrový palác, několik srubových nadzemnic i další stavby.

Dřevěný patrový palác nebo srubové nadzemnice mohou vidět návštěvníci archeoskanzenu Curia Vitkov u Chrastavy. Je to novodobá rekonstrukce raně středověkého šlechtického sídla z 12. století. Nadšenci ho za valovým opevněním budují už čtvrt století.

Dobrovolníci v současnosti pracují na stavbě takzvaného gynaecea. „To byl ženský dům, to gynaeceum. Tam se soustřeďovala veškerá textilní výroba, s tím, že nevolnice tam zpracovávaly veškerý materiál, od základního zpracování vlny, lnu a podobně, až po finální výrobky, které šily a odevzdávaly pánovi,“ vysvětlil jednatel spolku Ladislav Tomič.

Zájemci o středověk si o prázdninách mohou vyzkoušet, jak lidé v této době žili, na akcích, které archeoskanzen Curia Vitkov nabízí. Lidé se můžou naučit středověká řemesla, i podílet se na výstavbě repliky středověkého hradiště.

Podívat se tam byl redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související