Cukrátka sladová neboli cukrkandl

V dobách našich babiček lidé slavili i svátky světců, mezi ty nejvýznamnější patřil svatý Vojtěch. Jeho význam připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na cukrkand, který prodával na poutích.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Roztluč hodně 15 dkg sladu a míchej jej s vařící vodou, až z toho vznikne hustá kaše, kterouž nech hodinu státi. Pak opět nalij 2 koflíčky vařící vody a nech opět hodinu státi. Pak to smíchej s 1/2 kg cukru uvařeného do „lomu“. Hotovou hmotu vylij na hladkou desku, máslem málo pomazanou. Po vychladnutí rozkrájej hmotu nožem na cukrátka libovolné velikosti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.