Čtyři nové vlakové soupravy propojí od příštího roku Karlovarský a Plzeňský kraj

4. březen 2020 14:15

Větší kapacita pro přepravu jízdních kol, připojení k bezdrátové síti Wi-Fi nebo větší prostor pro vozíčkáře. To jsou jen některé z výhod, které cestujícím nabídnou nové vlakové soupravy v Karlovarském kraji. Ty by měly od jara příštího roku začít jezdit na trati mezi Karlovými Vary a Plzní. Čtyři nové elektrické jednotky teď vyrábí pracovníci v plzeňské Škodě Transporation.

Vlaky doplní současné rychlíkové spoje. „Je to produkt, který tady chyběl. Vlaky budou mít i synergii v dálkové dopravě, protože mezi dvouhodinový rychlíkový takt bude vložen i dvouhodinový takt spěšných vlaků, které budou mít v Plzni přípoje na západní expresy do Prahy i do Mnichova,“ řekl ředitel regionálního centra Českých drah Vladimír Omelka.

Výroba nových vlaků vyjde na necelou půl miliardu korun. Jedná se o společný projekt Českých drah, Plzeňského kraje a Karlovarského kraje. „České dráhy jsou žadatelem o dotaci, která činí 85 procent z celkových nákladů na pořízení vlaků. Provozní náklady máme rozdělené podle kilometrů, které na území kraje vlaky jezdí. Vychází to zhruba na dvě třetiny nákladů pro Karlovarský kraj a zbytek jde za Plzeňským krajem,“ vysvětlil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Hurajčík.

Do provozu by nové soupravy měly být uvedeny v dubnu příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio