Čtení na léto 2018

5. červenec 2018

V čase letních prázdnin pořady Horizont a Kaleidoskop uvolňují své místo cyklu Čtení na léto.

Každoročně vám v něm nabízíme povídky plzeňských autorů, těch mladých a začínajících, zavedených a slavných i těch opomíjených a zapomenutých. 

Letošní čtení na léto ale bude trochu jiné. Zatímco v uplynulých letech to bylo tak, že co týden, to povídka jiného spisovatele, letos jsme vsadili na autora jediného. A uznáte jistě, že jsme k tomu měli dobrý důvod. Desátého listopadu tomu bude rovných sto let, co se v Plzni narodil herec, spisovatel, dramatik, ale také výtvarník Miroslav Horníček, takže letos v červenci a srpnu nás čeká Léto s Horníčkem.

Uslyšíte povídky nově natočené, především z knížky Pětatřicet skvělých průvanů, ale i ty archivní, kde své texty čte sám Miroslav Horníček. Mezi nimi samozřejmě nesmí chybět jeho plzeňské vzpomínky Saze na hrušce nebo Vyznání Mariánským Lázním v červnu a červnu v Mariánských Lázních.

Zlatým hřebíčkem by měly být poslední srpnovou sobotu rané texty Miroslava Horníčka, které publikoval ještě před válkou v plzeňských novinách. Publikoval je ovšem pod pseudonymem a ten důsledně až do své smrti tajil. Nad posledním čtením se tak stále vznáší otazník, zda se nám tyto texty podaří objevit...

Léto s Horníčkem
 7. 7. Miroslav Horníček: Býti rodákem
14.7. Miroslav Horníček: 35 skvělých průvanů, Umění ztráceti
21.7. Miroslav Horníček: Růže tetě Růže, Špatné pozdravení
28. 7. Miroslav Horníček: Rozhovor o vílách, Dobře pokažený večer
 4. 8. Miroslav Horníček: Saze na hrušce 1. část
11. 8. Miroslav Horníček: Saze na hrušce 2. část
18. 8. Miroslav Horníček: Dobře utajené housle a Vyznání Mariánským Lázním
25. 8. Miroslav Horníček: Rané povídky

Ať je horko nebo prší, nezapomeňte si každou sobotu po 18. hodině naladit naše Léto s Horníčkem! Pokud to však nestihnete, můžte si jej poslechnout po dobu jednoho týdne i v našem audioarchivu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.