Covid překazil adventní akce. Tři historické památky v kraji ale zvou k návštěvě

1. prosinec 2021 14:43, aktualizováno

Ani letos se na státních památkách v Plzeňském kraji neuskuteční z protiepidemických důvodů adventní program. Výjimkou jsou ale tři památkové objekty, které návštěvníky přece jen přivítají.

Oblíbený Hradozámecký advent na státních památkách v Plzeňském kraji i letos zhatí koronavirus. Národní památkový ústav zrušil z protiepidemických důvodů všechny speciální vánoční prohlídky na hradech, zámcích i v klášterech. Neuskuteční se ani další tradiční akce, jako je například oblíbená mikulášská nadílka na hradě Rabí.

Tři z památek se ale přece jen návštěvníkům otevřou. „Vánoční atmosféru mohou lidé načerpat na statku U Matoušů, kde budou až do 22. prosince probíhat vánoční prohlídky. Statek je slavnostně vyzdoben tradičními ozdobami a pečivem a na hospodářově stole už je připravená štědrovečerní hostina. Návštěvníci se také dozvědí, kdo v prosinci obcházel po vsi, jak se předpovídala budoucnost a co se jedlo na Štědrý den,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová. Prohlídky budou probíhat od úterý do pátku vždy v 11 a ve 13 hodin.

V Nebílovském betlému přibylo 50 postav

Celý advent až do 23. prosince bude otevřené nádvoří zámku Nebílovy i kaple svatého Antonína. „Lidé si budou moci prohlédnout Nebílovský betlém, ve kterém od minulého roku přibylo padesát nových postaviček a výjevů včetně zabijačky, muziky nebo nebílovských patronů svaté Barbory a svatého Jakuba a sošky Pražského Jezulátka,“ prozradila Slabová. Otevřené bude také slavnostně vyzdobené nádvoří hradu Švihov.

Většina akcí jiných pořadatelů, než je Národní památkový ústav, bude podle mluvčí bohužel kvůli epidemii zrušena. Podle Markéty Slabové letošní návštěvnickou sezonu na památkách nepříznivě ovlivnil covid. Celé léto platila protiepidemická opatření, ta omezovala počet lidí ve skupinách a návštěvníci museli mít v interiérech roušky po celou dobu prohlídky. „Během zkrácené sezony navštívilo plzeňské památky 218 tisíc lidí, takže ten pokles nebyl tak veliký a za to patří dík našim návštěvníkům,“ shrnula mluvčí.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio