Concertino Grosso

14. říjen 2003
Publicistika

O nedávno skončené dopravně bezpečnostní akci Policie České republiky k zajištění větší kázně řidičů jsme podrobně informovali v době jejího konání i po ní, ale už na konci minulého týdne vyhlásil ministr vnitra Stanislav Gross akci další, týkající se tentokrát snahy o zamezení kuplířství. Nebývalou aktivitu ministerstva vnitra popisuje v komentáři Jiří Tomáš Blažek...

Ministr vnitra Stanislav Gross dělá svou práci politika velmi dobře. Výbava politická je výbavou o mnoha nástrojích a nenašli bychom mnoho takových, které by mladému ministrovi chyběly. Mládí, umění nevstupovat do ostrých konfliktů riskantními zásahy ani zbytečnými komentáři, umění být viděn v dobrém čase na dobrých místech, být razantní v bezpečném terénu a naopak neriskovat v terénu nepřehledném, to všechno jsou v naší době klady politika, ať si jeho kritici říkají co chtějí. Většina kritiky mu u lidí dokonce pomáhá, protože jí produkují jeho nemastní a neslaní odpůrci. Ti inteligentní raději mlčí protože vědí, že síla Stanislava Grosse je opřena o popularitu v politice nevídanou, ale také o jeho sílu v zákulisí scény. Stanislav Gross se umí i dobře oblékat, což není, prohlédneme-li si naše zákonodárce zblízka, tak docela běžný jev.

Bohužel, a to se právě velmi dobře oblékajícím lidem stává, nadřadí někdy efekt nad pravidelnou péči o dny všední. Akce dopravní i kuplířská byly takovými smokingovými příležitostmi. Dopad té první není možné ve všech jejích aspektech ještě zcela vyhodnotit a nejde to ani u té v domech červených luceren. Ale stejně jako řidiči opět přišlápli na plyn po skončení akce Kryštof, jede se dnes po zátahu v lucerničkových domech dál v prodávání žen a ve všem, co s prostitucí souvisí - od prodeje drog přes praní špinavých peněz až k tomu prodeji samotných žen.

Logo

Není nutné halasně před půlnocí svolávat tiskové konference o začátku akce na potírání kuplířství. Je to až příliš efektní, až příliš akční, příliš napudrované. Daleko větší uznání přicházívá za trpělivost. Za pečlivou, nimravou práci každodenního obtěžování zlořádu, každodenního připomínání, že policie, tedy i ministr vnitra, jsou zde stále. Lidí je dost. Jen vůle a odvaha k tomu permanentnímu tlaku chybějí. Jedna, byť skutečně velká rána, ztichne za chvíli. Neustálý šramot kolem toho zla, to je cesta k nejistotě pachatelů. Žádné tisíce policajtů na silnice a do prodejen lásky. Stačí v tom jednom místě dva, ale pořád.

Logo

Ministr Gross chtěl předvést velký koncert tam i tam. Concertino Grosso. Bylo hodně diváků, hodně posluchačů, ale sporý aplaus dozněl velmi záhy. I ministři by měli vědět, že dirigenti velkých orchestrů zkouší se svými muzikanty denně. Ve svetru, v džínách. Až teprve když jsou si jisti kvalitou večera, vezmou si frak a oznámí v novinách hodinu premiéry. Zřejmě proto bývá potlesk v koncertních síních delší, než po zbytečně efektních policejních akcích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.