Co s tím Valentinem?

10. únor 2004
Publicistika

Svátek zamilovaných, svátek svatého Valentina, se blíží, což jistě cítí ve vzduchu i ti, kteří třeba zrovna zamilovaní nejsou. Jak si všímá autor fejetonu Jiří Tomáš Blažek, nemá to v dnešních časech Valentin zrovna snadné.

Začíná to být s tím chudákem Valentinem nahnuté, zdálo by se. Samá komerce. Původně láska k druhým, původně láska rozdaná, začíná být v koutku a dominantní se stává láska k sobě, sobecká a jinak zisková. Jak tak všichni předvádějí, komu všemu nechají zahrát ve vlnobití všech rozhlasových stanic, připadá mi často, neříkám, že ve všech případech, že ti přející si především přejí slyšet o sobě. Že to jsou oni, kdo jsou tak hodní a dávají. Takový ten vánoční syndrom přesně datované všelásky. Tohle vážně není závist věku, to určitě ne. Navíc tomu kouzlu plánovacích kalendářů, ve kterých je předem psáno, jací kdy máme být, podléhají i ti starší, dokonce i ti staří. Nenapíší tolik esemesek sice, ale průvan objednaných citů jim také dává zabrat. Řeknete asi, abych se do toho nepletl a hlavně ty mladé ponechal jejich láskám a touhám. Ale já do lásek a tužeb nemluvím, ostatně zkusili jste už někdy do lásky někomu zamilovanému mluvit? Hrách se před tou stěnou lekne.

Logo

Jestli ovšem Valentin má funkci tužidla lásky, beru to termínované běsnění na milost. Je to možné, že Valentin v některých lidech tak pracuje a to bych si, ve jménu všech těch lásek, moc přál. Láska třeba může být po nějakém čase větrem rozfoukaná, může být unavená, dokonce trochu ospalá. Láska totiž je pestrá. A mluvíme-li jako by o vlasech, pak řekněme melírovaná. A její konečky se také mohou třepit. To je třeba ošetřovat. Ne snad tak, že bychom lásku chránili před větrem, to bychom jí zle posloužili, ale do větru jí musíme trénovat. A toho Valentina, ještě lépe ty poslední dny před tím svátkem, berme jako trénink. Tužidlo.

A Valentin tak nakonec není žádný chudák, kterého mačká reklama jako citron. Je to starý patron, zkušený kmotr zamilovaných. Není to s ním tak špatné, myslím si, protože Valentin nejde koupit. Nebo znáte lásku na prodej? Ano, ale to, co vás napadá, to jsou ubohá falza. Doteky na povrchu. Valentin, to je hloubková záležitost. Není a nebude to s Valentinem nahnuté, pokud to nebude nahnuté s námi. Ne s naší láskou. Ta totiž roste tak pevně, jak pevně si v ní stojíme my. Že to je nelogický závěr? No. Znáte nějaký logický vzorec, podle kterého se láska vypočítá? No vidíte. Kdyby byl, nepotřebovala by láska Valentina, což dá, a u lásky je nečekané všechno, tedy i toto, což dá - rozum.

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.