Co řeší rabínský soud v Brně, jak změnila asanace pražské Židovské Město a kdo byl Viktor Munk

12. únor 2023

V Brně nesídlí jen ústavní soudci a nejvyšší soudy, ale také rabínský soud. Jak před 130 lety změnila pražské Židovské Město asanace? A znáte dílo Viktora Munka?

Jak funguje rabínský soud

Čtyři svatby a ...pět konverzí. Přesně to zvládl vyřídit při svém posledním zasedání brněnský Bejt din, tedy rabínský soud Federace židovských obcí v České republice. Ten má na starosti rozhodování náboženských otázek a záležitostí, jako jsou právě třeba sňatky, rozvody nebo konverze k judaismu. Jeho předsedou je rakouský rabín Yaakov Hotoveli a brněnská rozhodnutí uznává i vrchní rabinát Izraele. V Šalomu jsme mluvili se zástupcem a koordinátorem českého Bejt dinu, rabínem Menašem Klimentem.

K čemu židovská komunita potřebuje Bejt din? Co všechno musí splnit snoubenci, aby mohli mít židovskou svatbu? A jak se stát ortodoxním židem? To vše prozrazuje brněnský rabín Menaše Kliment.

Pražská asanace změnila židovskou čtvrť k nepoznání

Pražské Staré i Nové Město si těžko dovedeme představit jinak. Přesto je to pouhých 130 let, co Josefov nebo třeba Podskalí vypadaly úplně odlišně. 11. února 1893 byl vydán asanační zákon, který se inspiroval Paříží. Pražská asanace z přelomu 19. a 20. století pak patřila k nejrozsáhlejším v Evropě. Proč k asanaci došlo a co znamenala pro židovský život? O tom hovořila Terezie Jirásková s  odborníkem na židovské dějiny a umění Arnem Paříkem.

Proč k asanaci vůbec došlo? Jak tehdy židovská čtvrť na pražském Josefově vypadala? A měla i pozitivní důsledky? Poslechněte si rozhovor s Arnem Paříkem.

Posmutnělé obrazy Viktora Munka     

Skrytost a smutek, to jsou dvě témata, která asi nejlépe charakterizují tvorbu českožidovského malíře Viktora Munka. Od jeho narození uplyne 15. února 95 let. Medailon o životě tohoto málo známého výtvarníka přináší Leo Pavlát.

Jaký je Munkův životní příběh? Co vyjadřoval ve svých obrazech? A proč je dodnes téměř neznámý?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio